Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 6. jun 2020.
Temp:

17°C
 
Ekonomija

Novi režim rada Nacionalne službe za zapošljavanje

foto: NSZ
117pregleda

Nacionalna služba za zapošljavanje prilagodila je svoj rad novonastalim okolnostima, kako bi na što efikasniji način izašla u susret korisnicima usluga.

Prema novim procedurama, od ponedeljka 11. maja osobe koje traže zaposlenje elektronskim putem će moći da se prijave na evidenciju, podnesu zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti i zahtev za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlenosti, kao i da završe obuku „Put do uspešnog preduzetnika“.

Poslodavci će, takođe elektronskim putem, moći da dostave prijave potrebe za zapošljavanjem, podnesu zahteve za učešće u programima aktivne politike zapošljavanja; zahtev za izdavanje mišljenja na Program rešavanja viška zaposlenih i zahtev za izdavanje dozvole za rad stranca.

Sve osobe koje traže posao, a kojima je zakazano redovno javljanje u zakonski predviđenim rokovima, zaposleni u nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje obavestiće telefonskim ili elektronskim putem o narednom terminu za javljanje.

Kako stoji u saopštenju Nacionalne službe za zapošljavanje, neposredan prijem klijenata obavljaće se isključivo u situacijama kada ne postoji mogućnost podnošenja zahteva elektronskim putem i u oblastima rada gde je neposredna komunikacija neophodna, i to uz obaveznu primenu i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.