Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 6. jun 2020.
Temp:

26°C
 
Društvo

MUP upozorava na “trojanca” koji se šalje sa lažne imejl adrese

foto: mup.gov.rs
345pregleda

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građanstvo da internetom kruže mejlovi sa lažne imejl adrese koji u sebi sadrže “trojanca”

U spornom imejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije gde primaoca poruke poziva da dođe u policiju vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl pdf.iso, koji u sebi sadrži maliciozni „trojanac“ koji detektuje 22 antivirusna alata, stoji u saopštemju Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

MUP je u saopštenju pozvao kompanije i građane da, ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku, to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs

 

foto: mup.gov.rs
foto: mup.gov.rs