Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 2. jun 2020.
Temp:

18°C
 
Ekonomija

Isplata penzija uz posebna ovlašćenja i putem dostave

foto: unsplash.com
164pregleda

Građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Kako stoji u saopštenju Vlade Srbije, izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavati bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije treba dezinfikovati ruke. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, i može se preuzeti OVDE.

Takođe, ovlašćenje se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19, a Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.