Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

15°C
 
Kultura

Projekcija dokumentarnih filmova festivala Beldocs u kanjiškom bioskopu

foto: CNESA
185pregleda

Prvi put na platnu kanjiškog bioskopa prikazaće se filmovi iz selekcije Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs. Ukupno četiri filma koji su prikazani na prošlogodišnjem izdanju festivala Beldocs prikazaće se u kanjiškom bioskopu, i to dva naslova u sredu 9. februara, a dva u četvrtak 20. februara. Ulaz za projekcije je besplatan, a filmovi će biti prikazani na originalnom jeziku sa srpskim natpisom.

U nastavku teksta pogledajte repertoar i raspored prikazivanja filmova.

 

foto: IMDb

RONJENJE – RITUALI U VODI

(Dive-Rituals in Water)

datum prikazivanja: sreda 19. februar

vreme projekcije: 17h

zemlja: Island

Već 28 godina islandske bebe i njihovi novi roditelji na jedinstven način se povezuju u oronulom bazenu nedaleko od okeana i planina. Šest dana u nedelji, Snorri, pionir i vizionarski trener plivanja, stvara jedinstveni svet u kojem bebe stoje na njegovom dlanu i plivaju pod vodom otvarajući linije neverbalne komunikacije, stičući poverenje svojih roditelja.

Režija: Elín Hansdóttir, Anna Rún Tryggvadóttir, Hanna Björk Valsdóttir

Trejler pogledajte klikom na ovaj link.

 

foto: IMDb

NEK MI JE BOG U POMOĆI

(So Help Me God)

datum prikazivanja: sreda 19. februar

vreme projekcije: 19h

zemlja: Belgija, Francuska

Istražna sutkinja Gruwez dozvolila je filmskim stvaraocima da je prate više od tri godine. Vidimo je dok se u kancelariji susreće sa prethodno kažnjavanim počiniocima („Lepo je kad se zadovoljne mušterije vraćaju“). Svedoci smo njenog neobičnog odnosa sa policijskim istražiteljima koji rade na nerešenom slučaju (ona ih zamoli da uključe svoju sirenu kada želi da se negde brzo vrati) i čak stičemo i uvid njen kućni život, gde se igra sa svojim ljubimcem belim pacovom.

Režija: Yves Hinant, Jean Libon

Trejler pogledajte klikom na ovaj link.

 

foto: IMDb

RBG

datum prikazivanja: četvrtak 20. februar

vreme projekcije: 17h

zemlja: SAD

U svojoj 85-oj godini, sudija Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila je dugotrajno pravno nasleđe i postala neočekivana ikona pop kulture. No, jedinstveno lično putovanje njenog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je meri nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njen život i karijeru.

Režija: Julie Cohen, Betsy West

Trejler pogledajte klikom na ovaj link.

 

foto: IMDb

DOBRODOŠLI U SODOMU

(Welcome to Sodom)

datum prikazivanja: četvrtak 20. februar

vreme projekcije: 19h

zemlja: Austrija

Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu.

Režija: Florian Weigensamer, Christian Krönes

Trejler pogledajte klikom na ovaj link.