Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 4. avgust 2020.
Temp:

24°C
 
Ekonomija

Jednostavna i brza procedura apliciranja za poljoprivredne kredite kod Razvojnog fonda Vojvodine

foto: redakcija CINK
225pregleda

Novokneževački poljoprivrednici imali su priliku da se upoznaju sa mogućnostima kreditiranja koje nudi Razvojni fond Vojvodine.  Njima je danas predstavljeno trinaest kreditnih linija Fonda koje su namenjene poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima, a sa predavačima su razgovarali o nedoumicama koje su imali.

Od ukupno trinaest kreditnih linija Fonda, sedam je namenjeno vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, a preostalih šest pravnim licima i preduzetnicima. Samostalni stručni saradnik u Sektoru za kredite Razvojnog fonda Vojvodine Dejan Slavujević za portal CINK istakao je koje su to pogodnosti koje Fond nudi poljoprivrednicima.

Pogodnosti su prvo u rokovima, naši dugoročni krediti su na sedam godina i oni su najpovoljniji na tržištu. Kamatna stopa nam se kreće između jedan i tri odsto, dok grejs period iznosi dve  godine. Konkursne linije su stalno otvorene, nisu vremenske ograničene. Politika anuiteta je dovedena do toga da korisnici sami biraju da li će na mesečnom, tromesečnom ili šestomesečnom nivou da vraćaju kredit.

Slavujević je još naglasio da je pojednostavljena procedura apliciranja, kako kaže, zbog papirologije koja ljude mnogo buni, ali i vremena i troška koje iziskuje dolazak do Novog Sada dva-tri puta, kao što se traži u drugim institucijama.

Gledali smo da korisnicima izađemo u susret, pa su u obavezi da samo jednom  dođu u Novi Sad, i to prilikom potpisivanja ugovora. Imamo proceduru da svi zainteresovani putem telefona ili mejla mogu da se jave našoj analitičkoj službi koja radi preliminarnu analizu koja je besplatna, objašnjava Slavujević i nastavlja

-Ako neko hoće da uzme kredit, a nije siguran koliko je kreditno sposoban – javi se našoj službi koja će uzeti podatke, uraditi analizu i javiti koliko može da aplicira. U slučaju da korisnik krene u proceduru, onda naši zaposleni dolaze kod njega u gazdinstvo ili firmu i taj upitnik popunjavaju. Svu papirologiju i ceo proces oni vode do kraja, a korisnik treba da dođe u Novi Sad samo na potpisivanje ugovora.

Ono što je poljoprivrednicima bitno, kako je objasnio Slavujević, jeste da krediti Fonda ne isključuje subvencije pokrajine. Prema njegovim rečima, Fond i Pokrajinska vlada veoma dobro sarađuju, pa tako neki poljoprivredni proizvođači uzimaju kredit kod Fonda, a kad sačekaju subvencije na koje imaju pravo vraćaju deo ili većinu.

Od Slavujevića smo, takođe, saznali da je ove godine najtraženiji bio dugoročni kredit za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kao i dugoročni poljoprivredni kredit koji obuhvata nabavku nove ili polovne mehanizacije, adaptaciju stočnih objekata, nabavka priplodnih grla.

Tokom prošle godine otvorene su i dve nove kreditne linije koje su namenjene turizmu – eko, etno, lovni i ribolovni turizam, od kojih je lovni turizam naročito pogodan u ovim krajevima, i kreditne linije namenjene za navodnjavanje iz kanalske mreže, gde kamatu i obradu refundiraju pokrajinski sekretarijati.