Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 28. februar 2020.
Temp:

4°C
 
Ekonomija

Podrška mladima na selu-konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima

foto: unsplash.com
83pregleda

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2020. godini sa ciljem demografske obnove ruralnih područja AP Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim područjima, odnosno njihovog povratka iz gradova. Predmet konkursa je podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača, njihovom razvoju i unapređivanju kroz podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, podsticanje prerade na gazdinstvu kao i podsticanje osnivanja malih pivara.

Pravo da konkurišu imaju osobe starije od 18 godina, a mlađe od 40 godina, koje su prvi put upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva nakon 1. januara tekuće godine ili će se upisati u registar do dana zaključenja ugovora.

Sredstva se dodeljuju sa namenom za investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i nabavku opreme za preradu u sektoru mleka, mesa, pčelarstva, proizvodnje konzumnih jaja, voća, povrća, grožđa i cveća.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 500 hiljada  dinara, dok maksimalan iznos po jednoj prijavi ne može biti veći od milion i 500 hiljada dinara.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Konkurs je otvoren do 21. februara.

 

Detaljanije uslove, pravilnik, spisak potrebne dokumentacije  i obrasce pogledajte na ovom linku.