Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

31°C
 
Obrazovanje

Uspešna godina za Gimnaziju i stručnu školu “Dositej Obradović”

203pregleda

Mnogo saniranja, renoviranja, opremanja, edukacija i druženja bilo je u 2019. godini.

U novokneževačkoj Gimnaziji i Srednjoj školi „Dositej Oradović“ u toku 2019. godine urađeno je mnogo na snaciji i opremanju škole, a v.d. direktora škole Angela Fekete izdvojila je neke od najznačajnijih projekata. Tako je Gimnazija realizovala projekat hidroizolacije suterena škole za koji su obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u iznosu od skoro tri i po miliona dinara, a Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu omogućio je realizaciju jednog manjeg projekta čiji je cilj edukacija mladih o reproduktivnom zdravlju.


Saniranje školske kuhinje u Srednjoj školi “Dositej Obradović” iznosilo je pet miliona dinara, od kojih je polovinu sredstava obezbedila Lokalna samouprava, a drugu polovinu Mađarski nacionalni savet. Tako su kuhinje opremljene frižiderom, električnim šporetom, konvekcionalnim šporetom, električnim roštiljem, mašinom za pranje sudova, sudovima i priborom za jelo.

Iz sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovan je i projekat termoizolacije fiskulturne sale, u okviru kog je saniran i deo krova iznad fiskulturne sale i zamenjen je ulaz u spravarnicu.
Iako su odlukom Vlade Pokrajine Vojvodine obe srednje škole ugašene 31.avgusta, započete aktivnosti je dovršila novoosnovana Gimnazija i stručna škola „Dositej Obradović“, koja je uspešno konkurisala za još jedan projekat Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i dobila skoro 82 hiljade dinara za nabavku košarkaških, fudbalskih i odbojkaških lopti.

 

Za sanaciju zgrade škole izdvajalo se i iz budžeta ove ustanove. Iz budžeta škole postavljene su pločice u holu suterena i u nekoliko učionica, kao i u ostavama. Okrečene su sve učionice, hoblovani i lakirani parketi u njima i svaka je opremljena računarom i projektorom. Jačali smo digitalne kompetencije ne samo naših učenika već i profesora. Papirni dnevnici su zamenjeni elektronskim i obezbeđen je onlajn seminar za nastavni kadar koji se tiče vođenja pedagoške dokumentacije.

Pored radova na sanaciji i opremanju škole, održano su brojne edukacije, izleti i stručne ekskurzije. Za učenike je održan asertivni trening, kao i predavanje Crvenog krsta na temu Zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci. Na Vršačkom bregu učenici su učestvovali na obuci vršnjačkih edukatora, gde su radili na razvijanju svesti o značaju vršnjačke edukacije.

Bili smo na Sajmu knjiga, na Sajmu „Lorist“, učestvovali na takmičenju u kuvanju ajvara na Velebitu, na Festivalu kukuruza u Kanjiži, na Sarmijadi u Bačkoj Topoli, na Božićnom vašaru u Senti. Šetali smo i tako pružili podršku Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, rekla je v.d. direktorica i dodala  –Upoznali smo sjajne prijatelje iz Pečuja, iz škole za učenike sa posebnim potrebama. U organizaciji Saveza Rakoci bili smo u Budimpešti, ugostili smo predstavnike Evropskog omladinskog centra Vojvodine , koji su nam održali radionice o omladinskom aktivizmu, stoji u saopštenju v.d. direktorice Angele Fekete uz zaključak da je 2019. godina bila veoma uspešna.

 

 

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.