Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

31°C
 
Ekonomija

Pažljivo sa otrovima protiv poljskih glodara

foto: pzzp.rs
172pregleda

Na izmaku godine često dolazi do povećanog razmnožavanja poljske voluharice, koja poljoprivrednicima nanosi veliku štetu na ozimim usevima. Usled nesavesnog postupanja sa otrovima za suzbijanje glodara, kolateralna šteta postaju ptice grabljivice i sove koje se hrane glodarima. 

Kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, najveća šteta može nastati razbacivanjem rodenticida, i to onih na bazi bromadiolona i cink-fosfida. Mnogi poljoprivrednici praktikuju razbacivanje upravo ovakvih otrova na površini oranica. Biolog zaposlen u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov, naglašava da je jedini dozvoljeni način primene rodenticida njihovo stavljanje u rupe glodara, pri suvom vremenu, nakon čega se rupe zatrpavaju.

Ukoliko se glodarima koji uginjavaju nakon konzumiranja peletiranih rodenticida, ostavi mogućnost da uginu na površini, oni, još u stanju obamrlosti, postaju lak plen ptica grabljivica i sova, koje su zaštićene vrste, objasnio je Tucakov.

Kolateralna šteta ovakvog načina zaštite zemljišta od glodara postaju ptice, i to najčešće grabljivice, među kojima su i zaštićene vrste.

Nažalost, posebno kada je broj rupa voluharica velik, poljoprivrednici razbacuju rodenticide po površini njiva, ručno ili mašinski, ili ih ostavljaju na gomilama. Poneki vlasnici velikih poljoprivrednih kompleksa čak angažuju sezonske radnike za to, te na taj način stotine hektara pšenice, ječma, lucerke i uljane repice postaje otrovna trpeza za mnoge životinje. Najdrastičniji primer toga šta se može desiti kada se tako ponaša je slučaj trovanja 24 srne, belorepana i mišara kod Radojeva u proleće 2015, na njivi na kojoj je pronađena velika količina rodenticida, kaže Tucakov.

Jedini preostali par zaštićene vrste orla krstaša, Bora i Eržika, živi upravo u novokneževačkoj opštini – gnezdo su svili na jednoj kanadskoj topoli u blizini Srpskog Krstura, gde su u protekle dve godine na svet doneli pet mladunaca. Upravo je trovanje supstancama kojima su tretirane oranice jedan od glavnih uzročnika zbog kojeg ova vrsta izumire.

Povećanje brojnosti ptica grabljivica, sova, kao i sisara koji se hrane glodarima veoma je poželjno, te bi se izgradnjom stajanki u obliku slova T visine oko 1,5 m podstaklo zadržavanje većeg broja ptica grabljivica na velikim parcelama na kojima nema stabala ni drugih mesta odakle grabljivice vrebaju plen.

Stručnjaci Zavoda smatraju da bi u ovakvim situacijama bilo neophodno zajedno sa poljoprivrednicima napraviti strategiju zajedničkog delovanja, kako bi se štete smanjile. U saopštenju Zavoda za zaštitu životne sredine nudi se saradnja nadležnim inspekcijama u kontroli pravilne primene rodenticida.

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.