Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 2. april 2020.
Temp:

11°C
 
Ekonomija

Poljoprivrednim proizvođačima i gazdinstvima krediti i do milion i 800 hiljada evra

137pregleda

Vlada Republike Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) nedavno su potpisali ugovore sa tri domaće komercijalne banke, po kojem će se malim i srednjim preduzetnicima, kao i poljoprivrednim proizvođačima omogućiti kreditiranje po povoljnijim uslovima.

Na sajtu Prokredit banke, koja je pored Banke Intese i Adiko banke jedna od potpisnica ugovora, već su istaknuti uslovi i pogodnosti kreditiranja.

Kako bi ste konkurisali za kredit kod Prokredit banke, treba da budete zavedeni kao malo ili srednje preduzeće, ili kao preduzetnik i poljoprivredni proizvođač sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom. Ova garancijska šema prvenstveno je namenjena preduzećima koja se bave proizvodnjom i procesuiranjem voća i povrća, ali nisu isključeni ni drugi proizvođači.

Krediti koje nude, mogu se koristiti za obrtna sredstva, trajna obrtna sredstva ili osnovna sredstva. Minimalna ročnost je 3 meseca, dok je maksimalna ročnost 10 godina. Što se tiče iznosa kredita, najniži iznos kredita je 10 hiljada evra, a maksimalan iznos po kreditu je milion i 800 hiljada evra.

Kako navode, prednosti koje ostvarauju podnosioci zahteva za kreditiranje su smanjen zahtev za sredstvima obezbeđenja i povoljnije kamatne stope u odnosu na standardne kredite.

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.