Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 28. februar 2020.
Temp:

4°C
 
Ekonomija

Povoljnije kredite za poljoprivrednike garantuju USAID i Vlada Srbije

foto: minpolj.gov.rs
125pregleda

Sporazum o saradnji kojim se banke podstiču na kreditiranje poljoprivrednih proizvođača i malih i srednjih preduzeća potpisali su Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Brok Birman.

Povoljne kredite za poljoprivrednike ponudiće banke Adiko, Intesa i Prokredit sa kojima su u petak 13. decembar ugovor potpisali Ministarstvo poljoprivrede i USAID, a predviđene su pozajmice ukupnog iznosa od 90 miliona dolara na period od 12 godina za proizvođače i prerađivače hrane, kao i poljoprivredna gazdinstva. Takođe, na sajtu USAID-a navodi se da će deo kreditnog portfelja biti namenjen za podršku startapima koji posluju manje od tri godine, preduzetnicama i pravnim licima sa sedištem u nerazvijenim regionima Srbije.

foto: minpolj.gov.rs

Prema ovom sporazumu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao garant potencijalnog gubitka, obezbediće 60 odsto gubitaka dok se milion dolara koje su opredelili za ovaj program ne potroši. Vlada SAD će zatim obezbediti 60 odsto preostalih gubitaka do kojih dođe tokom trajanja programa.

Uz pokrivanje 60 odsto potencijalnih gubitaka, ova garancija omogućiće bankama da obezbede kredite u ukupnom iznosu do 50 miliona dolara za finansiranje malih i srednjih preduzeća u poljoprivrednom sektoru Srbije. Ovaj program će omogućiti srpskim preduzećima lakši pristup finansiranju, neophodan za rast, inovacije i stvaranje novih radnih mesta, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.