Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 6. jun 2020.
Temp:

26°C
 
Društvo

Za bezbednost dece u saobraćaju veliku ulogu imaju roditelji

foto: Zlatan Fehimović
179pregleda

U Sali biblioteke u sredu 11. decembra dodeljena su besplatna dečja auto sedišta, a roditeljima je održana obuka za pravilnu upotrebu sedišta.

 

Četrdeset novokneževačkih mališana od sada će se voziti u dečjim auto sedištima, dok će njihovi roditelji biti bezbrižniji znajući da su učinili korak više kako bi njihova deca bila bezbednija.

Podatak koji su izneli predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, da čak devedeset odsto roditelja koji poseduju dečje auto sedište ne ume pravilno da ga koristi, bio je jedan od povoda da se svim roditeljima kojima je na konkursu dodeljeno sedište održi i besplatna obuka za njegovu pravilnu upotrebu.

-Mi poseban akcenat stavljamo na pravilnu upotrebu dečjih auto sedišta i upravo iz tog razloga se prvo radi i inisistira se na obuci roditelja za pravilnu upotrebu dečjih auto sedišta. Kroz neke statistike se pokazalo da jako veliki broj roditelja, koji imaju auto sedišta, koriste ih na nepravilan način, rekao je za portal CINK  Radivoje Trifunović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je takođe naglasio da deca najčešće zadobijaju povrede u udesima koji se događaju na svakodnevnim kratkim relacijama, kao što su odlazak do vrtića, škole, ili prodavnice. Upravo u takvim situacijama, zbog blizine odredišta, roditelji ne obraćaju pažnju na vezivanje dece u auto-sedišta i time ih izlažu riziku.

Ono što želim da naglasim je da se broj dece koja su stradala u saobraćaju kao putnici nije smanjio i to je još uvek jedan alarm, da bez obzira što imamo dečja auto-sedišta ne koristimo ih pravilno i posebno to treba naglasiti, istakao je Trifunović.

Praktični deo obuke održala je Milena Kostić iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, pa su roditelji imali priliku da pokušaju da pravilno montiraju sedište prema uputstvima, a uz savete struče osobe.

Sedišta koja su dodeljena na konkursu namenjena su za decu od 9 do 36 kilograma, u periodu kada prerastu kategorije sedišta nula, nula plus i jedan. Dvadeset ovakvih sedišta poklonila je Agencija za bezbednost saobraćaja, dok je ostatak obezbedila lokalna samouprava. Predsednik opštine Novi Kneževac Radovan Uverić rekao je da je na konkursu bilo prijavljeno oko 130 roditelja, a da su prema kriterijumima,  sedišta dodeljena najmlađoj deci, rođenoj u prošloj i tekućoj godini, jer će ih ona najduže koristiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.