Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 4. avgust 2020.
Temp:

24°C
 
Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

foto: pexels.com
176pregleda

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada Republike Srbije usvojila u junu ove godine, prepoznaje osobe sa invaliditetom kao i dalje osetljivu društvenu grupu. Među zadacima Strategije su i stvaranje bezbednog okruženja za pripadnike osetljivih društvenih grupa i unapređenje stepena tolerancije prema njima, suzbijanje govora mržnje i akata fizičkog i psihičkog nasilja i privođenje pravdi učinilaca takvih akata i radnji, javno zagovaranje neophodnosti sprečavanja diskriminacije i promovisanje kulture tolerancije, stoji u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je danas na svečanosti u Narodnoj skupštini povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da je resorno ministarstvo mnogo toga uradilo kada je u pitanju obezbeđivanje boljih uslova života za osobe sa invaliditetom, ali da uvek postoji prostora za dodatno unapređenje, te da će to ostati prioritet rada i u narednom periodu. On je naglasio da je u 2019. godini Ministarstvo finansiralo postavljanje 77 rampi na objektima javne namene i objektima koje koriste udruženja osoba sa invaliditetom u 34 lokalne samouprave, kako bi se omogućila bolja pristupačnost institucijama od javnog značaja. On je rekao da je u saradnji sa PIO fondom nastavljena ugradnja rampi i platformi u filijalama PIO fonda.

Za 10 meseci ove godine, prema evidenciji NSZ-a zaposleno je ukupno 5.769 osoba sa invaliditetom, a za ovu namenu Ministarstvo je opredelilo finansijska sredstva iz budžeta u iznosu od 550 miliona dinara. Nastojaćemo da za te namene svake godine izdvojimo sve više sredstava, rekao je ministar i dodao da je veoma zadovoljan radom osoba sa invaliditetom zaposlenih u Ministarstvu, naglasivši da sve državne institucije i privatne kompanije treba da više zapošljavaju ovu kategoriju ljudi.