Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 2. jun 2020.
Temp:

18°C
 
Zabava

Biografska drama o ženi koja je u II svetskom ratu spasila na hiljade dece u četvrtak u bioskopu

221pregleda

 

Na bioskopskom platnu pozorišne sale Narodne biblioteke “Branislav Nušić” ovog četvrtka (14. novembra) prikazuje se biografska drama koja je na Pulskom festivalu višestruko nagrađena. 

 

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

vreme projekcije: 18h i

20h

ulaz: 250 dinara

biografski, drama

 

Istinita priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Režija: Dana Budisavljević

Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Krešimir Mikić

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.