Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 6. decembar 2019.
Temp:

-2°C
 
Kultura

Razvilo se “Malo kolo” na novokneževačkoj pozornici

foto: KUD "Banat"
64pregleda

Dvestotinak najmlađih folkloraša iz devet kulturno-umetničkih društava u nedelju 10. novembra povelo je kolo na sceni novokneževačkog pozorišta na Dečjem festivalu folklora “Malo kolo”.

Pred punim gledalištem nastupili su folkloraši, mahom uzrasta od prvog do osmog razreda osnovne škole, a najmlađi su bili domaćini – grupa od tri do šest godina. Devet kulturno-umetničkih društava predstavilo se novokneževačkoj publici narodnim igrama iz Banata, Šumadije, Dimitrovgrada, Vlaškim igrama i drugim.

Na dečjem festivalu folklora “Malo kolo” nastupili su KUD “dr Gavrilo Pekarović” iz Banatskog Aranđelova, KUD “Milan Ajvaz” iz Srpskog Krstura, , KUD “Sveti Sava” iz Čoke, , KUD “Vuk Karadžić” iz Sanada, KUD “dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva i KUD “Tisađenđe” iz Novog Kneževca. Prvo gostovanje na ovom festivalu imali su folkloraši iz KUD-a “Bašaid” iz Bašaida i KUD-a “Mladost” iz Elemira.

Festivala je organizovalo kulturno-umetničko društvo “Banat” iz Novog Kneževca, a pokrovitelj manifestacije je opština Novi Kneževac.