Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 6. april 2020.
Temp:

7°C
 
Kultura

Izložba tekstilnog tkanja i koncert italijanskih džez muzičara u Kanjiži

foto: organizator
117pregleda

Koncert improvizovane džez muzike održaće se u subotu 10. novembra u 18 časova u kanjiškom Domu umetnosti. Koncert će održati trio kojeg čine Nikola Guacaloka (klavir), Tim Trevor-Brisko (klarinet, sopran i tenor saksofon) i Silard Mezei (violina). Koncertu će prethoditi izložba tetkstilnog tkanja mađarske umetnice Beate Hauser, članice sekcije Primenjene umetnosti i dizajna Mađarske akademije umetnosti, u galeriji “Dobo Tihamer” u 17 časova.

Posle deset godina na kanjiškoj pozornici ponovo nastupa italijanski džez dvojac, a ovoga puta im se pridružuje violinista Silard Mezei. Pravo iznenađenje bio je duo Guacaloka-Brisko na kanjiškom festivalu  „Džez, improvizovana muzika” pre deset godina.

Nikola Guacaloka je u međuvremenu postao jedan od najvažnijih klavirista savremene muzike u Evropi. Vitalnost i ritmičnost italijanske muzike nastavlja da živi u njegovom opusu. Muzičke nastupe započeo je u alternativnim pozorištima Bolonje krajem osamdesetih. Od devedesete godine učio je kod poznatih kompozitora i muzičara, koncentrivši se na improvizaciju. Učestvovao je na mnogobrojnim radionicama i nastupao sa istaknutim imenima u svetu improvizovane džez muzike.

Tim Trevor-Brisko je italijansko-irskog porekla, odrastao u Londonu, sada živi u Bolonji. Počeo je kao solista klasične muzike, zatim se pokazao na polju džeza, da bi se na kraju fokusirao na savremeni žanr improvizovane muzike. Nastupao je na mnogim međunarodnim festivalima u Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Švajcarskoj, Srbiji, Belgiji…

Ovaj dvojac nastupa zajedno više od decenije, za koje vreme su stvorili nesvakidašnji kvalitet. Kao treći član na večerašnjem koncertu nastupiće violinista Silard Mezei, koji sa ovim duom ima dugogodišnju saradnju u vidu zajedničkih koncerata, muzičkih radionica i snimljenih albuma.