Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 28. februar 2020.
Temp:

4°C
 
Društvo

Od danas obavezne zimske gume

foto: unsplash.com
186pregleda

Od 1. novembra zimske gume spadaju u obaveznu zimsku opremu, kada na kolovozu ima snega, leda i poledice, stoji u saopštenju koje je izdao AMSS. Nastupa period kada je kretanje u saobraćaju otežano i usporeno, najčešće zbog slabe vidljivosti usled pojave magle i ranog smrkavanja, kao i zbog klizavog kolovoza usled učestalijih padavina. 

Iz AMSS-a je saopšteno  da u periodu od 1. novembra do 1. aprila prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, obaveznu zimsku opremu čine sve četiri zimska pneumatika sa dubinom šare najmanje 4 mm, a  ukoliko se nalazite van grada, u prtljlažniku morate imati lance. Kazna za nepoštovanje ovih propisa o obaveznoj zimskoj opremi iznosi 3. 000 dinara.

U nastavku teksta prenosimo još saveta za bezbednu vožnju po zimskim uslovima po preporuci AMSS-a.

Izbegavajte  vožnju kada ste ste umorni, nervozni, neispavani, pod uticajem alkohola ili pod terapijom, koja može da utiče na smanjenu koncentraciju i vaše ispravno prosuđivanje.
Vozilo kojim upravljate mora biti potpuno tehnički ispravno. Potrebno je kod majstora proveriti posebno  kočnice, uređaje za upravljanje, trap, pneumatike, uredjaje za osvetljavanje, akumulator, brisače i rashladnu tečnost u sistemu za hladjenje, kao i sve ostalo.

 

Pri niskim temperaturama vazduha  u uslovima smanjene vidljivosti, obavezno proverite da li vam funkcioniše sistem za pranje vetrobranskog stakla i sipajte tečnost koja ne mrzne. Proverite  ispravnost brisača, i grejača zadnjeg vetrobranskog stakla.

Posebno je važno tokom zime  redovno proveravati stanje pneumatika u kojima pritisak  mora da odgovara zahtevima iz tehničke knjižice proizvodjača vozila.

Po snegu i ledu na kolovozu, savetujemo da se u vožnji izbegavaju nagle promene pravca kretanja vozila i nagla kočenja. Tada je  najbolje voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa, pribrano i strpljivo. Najvažnije je da se tada ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, potrebno je smanjiti  brzinu i kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo, da se vozilo ne zanese. U takvim momentima treba izbegavati nožnu kočnicu, posebno ako vozilo ima zadnju vuču.

Ukoliko se nađete u situaciji da morate bez montiranih lanaca da vozite po dubokom snegu, upravljač držite pravo, kako bi prednji i zadnji točkovi imali isti pravac kretanja. Ukoliko automobil šlajfuje, treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe, onda pod točkove treba sipati pesak, podmetnuti granje, krpe ili slično.