Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 6. april 2020.
Temp:

7°C
 
Zdravlje

Dobrovoljno davanje krvi sutra u Đali i Novom Kneževcu

foto: pexels.com
221pregleda

Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u utorak će prikupljati krv na teritoriji Novog Kneževca.

Dobrovoljno davanje krvi biće moguće u utorak 29. oktobra i to u Đali i Novom Kneževcu. Ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine od 9 do 10 časova nalaziće se u prostorijama Mesne zajednice Đala. Novokneževčani će moći da daju krv istog dana, u periodu od 10:30 do 12:30 časova u prostorijama JKP ” 7. oktobar”.

Krv mogu dati sve zdrave osobe, uzrasta od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju granične vrednosti hemoglobina. Osobe ženskog pola krv mogu donirati svaka 4 meseca, a muškarci svaka 3 meseca.

foto: pexels.com

Davaoci krvi ne mogu biti osobe koje imaju manje od 50 kg, sa suviše niskim ili suviše visokim krvnim pritiskom. Takođe, krv ne mogu da doniraju osobe koje imaju promene na koži (infekcije, osip, gljivična oboljenja), koje su pod terapijom ili nije prošlo najmanje 7 dana od terapije antibioticima, kao i osobe ženskog pola koje se nalaze u fazi redovnog mesečnog ciklusa. Osobe kod kojih nije prošlo 7 dana od vađenja zuba i manjih stomatoloških intervencija ili kod kojih nije prošlo 6 meseci od probadanja tela i kože (pirsing), tetoviranja ili pojedinih hirurških intervencija i transfuzije krvi, takođe nisu pogodne za doniranje krvi.