Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 4. avgust 2020.
Temp:

25°C
 
Ekonomija

Granični prelaz Rabe-Kibekhaza radiće svakog dana od 7 do 19 časova

foto: upravacarina.rs
500pregleda

Očekuje se da deveti prelaz na granici sa našim severnim susedom olakša život lokalnom stanovništvu i utiče na ekonomski razvoj naselja koja se nalaze na tromeđi između Srbije, Mađarske i Rumunije.

Preko novootvorenog privremenog graničnog prelaza Rabe-Kibekhaza će se u dve saobraćajne trake odvijati putnički saobraćaj i to svakog dana od 7-19 časova. Prelaz je namenjen isključivo za putnički saobraćaj, ali je u planu da u neposrednoj blizini do kraja 2020. godine bude izgrađen trajan i funkcionalan prelaz, stoji u saopštenju Uprave carina.

Presecanjem vrpce prelaz su danas otvorili potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Јadranka Јoksimović i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Granični prelaz Rabe-Kibekhaza izgrađen je u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, kojim koordinira Ministarstvo za evropske integracije. Ukupna vrednost projekta čiji je prioritet da intenzivira ekonomsku, socijalnu i kulturnu saradnju između Srbije i Mađarske iznosi oko 5,5 miliona evra.

Novi granični prelaz doprineće boljem plasmanu poljoprivrednih proizvoda, povećanju cena nekretnina i razvoju infrastrukture u pograničnim opštinama.