Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

23°C
 
Društvo

Tridesetogodišnjica potpisivanja Konvencije o pravima deteta

foto: unsplash.com
269pregleda

Ovogodišnja Dečja nedelja održava se od 7. do 13. oktobra pod sloganom “Da pravo svako – dete uživa lako”, a ujedno se obeležava i tridesetogodišnjica potpisivanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ovaj dokument smatra se najznačajnijim međunarodnim dokumentom u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta. Kako stoji u zajedničkom saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Mreže organizacija za decu Srbije, realizacija aktivnosti Dečije nedelje podstiče sve relevantne društvene aktere na potrebu konstantnog i kvalitetnog pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu, a u skladu sa aktuelnim potrebama i izazovima. Dečija nedelja je od posebne važnosti i zbog toga što podstiče i promoviše punu participaciju dece, a u njenoj realizaciji insistira se na direktnom učešću dece u društvenom životu. Slobodno formiranje i izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se tiču dece, u skladu sa godinama života i zrelošću, predstavlja osnov za dalji razvoj svakog demokratskog društva.

 

Nizom aktivnosti koje su organizovale novokneževačke obrazovne ustanove ova nedelja će u Novom Kneževcu proteći u znaku dece i dečijih prava.

 

 

Na našim prostorima Dečija nedelja se obeležava od 1934. godine, a od tada do danas, programski ciljevi se razvijaju i menjaju, prateći stvarne probleme i analizirajući potrebne promene u ovoj oblasti, kao i senzibilišući javnost na puno ostvarivanje dečijih prava.

 

 

 

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.