Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

32°C
 
Ekonomija

Ministar Nedimović pozvao mlade poljoprivrednike na selima da konkurišu za subvencije

foto: Zlatan Fehimović
382pregleda

Ministar poljoprivrede obišao gazdinstva u Ruskom Krsturu, Đali i Banatskom Aranđelovu gde je razgovarao sa lokalnim poljoprivrednicima.

 

Poljoprivredna gazdinstva Dragana Milićeva u Đali, Slavka Teofanova u Srpskom Krsturu i Tihomira Mikića u Banatskom Aranđelovu posetio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tom prilikom razgovarao je sa likalnim poljoprivrednicama o aktuelnim temama i najavio mere koje sprovodi Minisarstvo.

-Dali smo stočarima pravo zakupa na 10 godina, a ratarima ćemo sledeće godine dati pravo zakupa na četiri godine. Što se tiče isplata subvencija, za tov će biti isplaćene do 15. oktobra, a za genetsko unapređenje  ćemo sve isplatiti za 2019. godinu do 15. novembar, rekao je ministar Nedimović.

Ministar je, takođe,  pozvao mlade poljoprivrednike da učestvuju u konkursima koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede i naveo podatak da je u toku prethodne godine poljoprivrednicima u Srpskom Krsturu isplaćeno 20 miliona dinara subvencija, a u Banatskom Aranđelovu 18 miliona dinara.

On je najavio da mladi poljoprivrednici u oktobru mogu očekivati konkurs za grant od 1,5 miliona dinara , a u decembru javni poziv za nabavku traktora. Ministarstvo će regulisati i odnose za isplatu po hektaru i za dizel gorivo i to tako da aktivni poljoprivrednici dobiju te subvencije, dok će oni koji se poljoprivrdom bave„usput“ imati pravo na određenu grupu subvencija, ali ne nužno i za ove dve.

 

 

 

 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.