Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 11. april 2021.
Temp:

13°C
 
Kultura

Svaki koncert u Novom Kneževcu je posebno zadovoljstvo

418pregleda

Petnaesti Festival kamerne muzike “Tisin cvet” počeo je u petak 30. avgusta u sali Narodne biblioteke “Branislav Nušić”. Festival je svojim nastupom otvorila sopran Pamela Kiš Ignjatov uz klavirsku pratnju Aleksandre Rakić.

 

Brojni Novokneževčani okupili su se u gledalištu sale Narodne biblioteke “Branislav Nušić” kako bi uživali u raskošnom glasu Pamele Kiš Ignjatov prve večeri jubilalarnog petnaestog Festivala kamerne muzike “Tisin cvet”, posvećenom Aleksandru Vujiću. Upravo je kompozicijom “Pita li Tinke” Aleksandra Vujića, dugogodišnjeg umetničkog direktora festivala, rođena novokneževčanka započela svoj nastup pred dobro poznatom publikom. Nizala su se dela poznatih svetskih kompozitora, a publika je sve ispratila gromoglasnim aplauzom.

Obasuta buketima cveća, strpljivo i sa srdačnim osmehom pozdravljajući se sa svakim pojedincem u publici, pronašla je vremena i za kratak razgovor posle nastupa.

Pitali smo je kakav je osećaj ponovo nastupati u rodnom mestu, s obzirom da već duži niz godina ne živi u Novom Kneževcu. Od trećeg razreda srednje škole održavam koncerte u Novom Kneževcu

Kao srednjoškolka sam započelu tu tradiciju, pravila sam  solističke koncerte za Božić, Novu Godinu i neke veće praznike. To su uvek bili divni koncerti prepuni publike u pozorištu i biblioteci, tako da je meni svaki koncert u Novom Kneževcu zadovoljstvo i uživam da nastupam ovde.

Priznala nam je da se u ovoj sali i pred ovom publikom oseća kao kod kuće, a da je mala doza treme prisutna pred svaki nastup.

Svi umetnici imaju neku vrstu teme, ne od publike, nego upravo od onih zadataka koje kao umetnik treba ispuniti. Jeste drugačije nastupati pred svojom publikom, ali nemam to opterećenje zato što znam da je ovdašnja publika pravi ljubitelj ove umetnosti, rekla je ona i dodala –Svaki put naglašavam da u Novom Kneževcu zaista ima poštovalaca umetnosti i klasične muzike i Novi Kneževac apsolutno zaslužuje ovako divan festival kao što je „Tisin cvet“.

Složili smo se da novokneževačka muzička škola svake godine iznedri nove talente, kao i da podrška umetnicima u malim mestima mnogo znači. Pored nastupa na solističkim koncertima i u operskim predstavama, već deset godina zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na mestu stručnog saradnika, gde studentima predaje na katedri za solo pevanje.

Osećam veliku obavezu i odgovornost radeći sa njima, jer su to ljudi koji su odlučili da im pevanje bude život, tačnije, životna profesija. Nema greške, nema promašaja, moramo jako pažljivo raditi sa njihovim glasovima, pravilno ih voditi kroz svet umetnosti i svet operskog pevanja,rekla je i zaključilaRad sa studentima me jako ispunjava i imam zaista divan odnos sa njima. Sa druge strane, koncerti, nastupi, uloge su potpuno različite stvari, ali i jedno i drugo čine veliko zadovoljstvo.