Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 2. jun 2020.
Temp:

18°C
 
Zdravlje

Novokneževački Dom zdravlja dobio novo vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu

foto: vojvodina.gov.rs
253pregleda

Među deset zdravstvenih ustanovova kojima je uručeno novo vozilo za prevoz dijaliziranih pacijenata našao se i Dom zdravlja iz Novog Kneževca.

 

Novokneževčani koji boluju od bubrežnih oboljenja od sada će na dijalizu putovati u novim vozilima koje je obezbedila Pokrajinska vlada. Pored Novog Kneževca, nova vozila dobile su i zdravstvene ustanove iz opština Kovin, Bela Crkva, Novi Bečej, Kula, Bač, Apatin, Senta, Kikinda i Žabalj. Ovo su ustanove u kojima je postojala prioritetna potreba da se kvalitet i uslovi lečenja bubrežnih bolesniika poboljšaju.

foto: vojvodina.gov.rs

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, u Vojvodini se od terminalne bubrežne bolesti, u svakom trenutku, 1200 pacijenata leči dijalizom. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, dijalizna terapija je ovim pacijentima jedina šansa. Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na dijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju.

Prilikom predaje ključeva direktorima zdravstvenih ustanova, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković naglasio je da je ovo prvi put da Pokrajinska vlada opredeljuje sredstva za ovu namenu. Za kupovinu vozila izdvojeno je 38 miliona dinara i ovo je, kako je istako sekretar Gojković, ciljana akcija usmerena prema najugroženijim domovima zdravlja, kako bi se unapredili uslovi lečenja za dijalizne pacijente.

Odluka o nabavci novih vozila za prevoz pacijenata na dijalizu donešena je krajem februara, na sednici Pokrajinske vlade.