Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 14. decembar 2019.
Temp:

2°C
 
Ekonomija

Akcija pošumljavanja – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede deli besplatne sadnice

foto: unsplash.com
135pregleda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbediće besplatne sadnice za pošumljavanje svakome ko ima minimalno 5 ari odgovarajućeg zemljišta. Troškove sadnog materijala dodeljenog fizičkim licima snosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume, nakon sprovedenog konkursa za dodelu sredstava Budžetskog fonda za šume RS za tekuću godinu, na koji se javlja privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik koji je fizičkom licu dodelio besplatne sadnice.

Svi zainteresovani koji žele da zasade šumu na svom zemljištu, koje iznosi minimalno 5 ari, potrebno je da pošalju zahtev registrovanom šumskom rasadniku. Uz zahtev se dostavlja i dokaz o vlasništvu zemlišta za pošumljavanje. Kako se navodi na sajtu Uprave za šume, za pošumljavanje može da se koristi šumsko i poljoprivredno zemljište, s tim što je za pošumljavanje obradivog poljoprivrednog zemljišta neophodno pribaviti saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište.

foto: unsplash.com

Ukoliko šumski rasadnik ima na raspolaganju odgovarajući sadni materijal, zaključuje se ugovor o međusobnom regulisanju odnosa, kojim se rasadnik obavezuje da obezbediti besplatan sadni materijal odgovarajućeg kvaliteta, i pružiti potrebna uputstva u vezi pravilnog izvođenja sadnje na terenu, dok je podnosilac zahteva u obavezi da sam zasadi dobijene sadnice.

Iz Uprave za šume savetuju da se zahtev podnese u ranu jesen, pre početka radova na pošumljavanju, kako bi se na vreme obezbedio potreban sadni materijal.

 

Dodatne informacije i uputstva dostupni su na ovom linku.