Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

32°C
 
Društvo

Proslavljeni Dan sela i hramovna slava u Đali

foto: Zlatan Fehimović
243pregleda

Dan sela i hramovna slava Sveti arhangel Gavrilo tradicionalno je proslavljen 26. jula u Đali. Obeležavanju Dana sela i crkvenoj slavi prisustvovali su brojni meštani, kao i gosti – bivši žitelji Đale koji se tradicionalno, povodom praznika, vraćaju u selo.

U prepodnevnim satima je u prostorijama Mesne zajednice promovisana knjiga „Selo Đala severna kapija Srbije“, čiji je autor novinar i publicista Miomir Filipović Fića, a izdavači su Kulturno prosvetana zajednica Srbije i MZ Đala. Filipović je naglasio da se o mnogim istorijskim podacima malo zna, tako da mu je bila čast da napiše hroniku o Đali.

U hramu Svetog arhangela Gavrila je u prepodnevnim satima služena svečana liturgija, a popodne je obavljen čin rezanja slavskog kolača. Potom je, na platou ispred zgrade Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ priređen program, uz učešće ansambla KUD-a „Milan Ajvaz“ iz Srpskog Krstura i učenika novokneževačke Muzičke škole.

Prisutnima se obratio predsednik Opštine dr Radovan Uverić. U susret Danu sela, u Đali je, u skladu sa obećanjem – kao i do sada, završeno uređenje porte Srpske pravoslavne crkve, a u parku je izgrađen sportski teren za mali fudbal, košarku i rukomet. Lokalna samouprava, na čelu sa predsednikom Uverićem, iz godine u godinu ulaže značajna sredstva u svim naseljenim mestima na teritoriji Opštine. Nedavno je uređena i porta hrama, kao i centar sela u Srpskom Krsturu. U toku je velika rekonstrukcija OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu, u kojem predstoji i rekonstrukcija vodovoda. U Novom Kneževcu će biti rekonstruisana zgrada OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, kao najveća investica u poslednjih nekoliko godina. Predsednik Uverić najavljuje da će proces investiranja biti nastavljen i narednih godina, a sledeće godine su planirani i radovi u Filiću, Sigetu, Majdanu, Rabeu i Podlokanju.

 

 

 

 

 

(noviknezevac.rs)