Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 3. avgust 2020.
Temp:

26°C
 
Zabava

Dan sela u Banatskom Aranđelovu

foto: Zlatan Fehimović
275pregleda

Srpska pravoslavna crkva u Banatskom Aranđelovu obeležila je 26. jula hramovnu slavu sabor – Svetog arhangela Gavrila. Pored vernika, liturgiji i rezanju slavskog kolača prisustvovao je i predsednik Opštine dr Radovan Uverić, sa saradnicima.

Sabor Svetog arhangela Gavrila praznuje se i kao Dan Mesne zajednice Banatsko Aranđelovo. Tim povodom je u selu organizovana tradicionalna izložba ručnih radova Aktiva žena, kao i izložba dečjih radova. Dok je u večernjim satima u Domu kulture priređen koncert KUD-a „Dr Gavrilo Pekarović“, nastup flautistkinje Zorane Momić i braće Popović.

Na svečanosti su uručene i nagrade za najuređenije domaćinstvo. Prva nagrada je dodeljena Mariji Maji Radić, druga – Mariji Detari, a treća Valeriji Krstić (sve tri iz Banatskog Aranđelova). U Sigetu je za najuređenije proglašeno domaćinstvo Mare Momić, a u Podlokanju – domaćinstvo Mirka Kecmana. Tradicionalno su dodeljene i nagrade za najbolje ručne radove članica Aktiva žena. Na osnovu glasova posetilaca, najbolji je rad Rozalije Agošton iz Sigeta, druga je Kata Đaković, a treća Zora Marić (obe iz Banatskog Aranđelova).

Povodom Dana Mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, 27. jula je u parku u centru sela, organizovano tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Okupilo se tridesetak kulinara iz novokneževačke opštine, kao i okoline. Manifestacija je protekla u veseloj atmosferi i gurmanskom duhu. Pored čorbe, bilo je tu i drugih kulinarskih specijaliteta, a organizatori su i ovoga puta potencirali dobro druženje, tako da je žiri bio amaterski.

Najbolju čorbu je skuvao Radovan Šokolovački, drugi je bio Aleksandar Ignjatov, a treći Peter Detari (svi iz Novog Kneževca). Prvoplasiranima je nagrade uručio Rade Gojković, predsednik Saveta MZ Banatsko Aranđelovo.

 

 

 

(noviknezevac.rs)