Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

32°C
 
Društvo

U Morahalomu otvoren Srpski kulturni centar

foto: vojvodina.gov.rs
188pregleda

U mađarskom pograničnom mestu Moraholom izgrađen je Srpski kulturni centar “Kolo”, a prošle nedelje upriličeno je njegovo svečano otvaranje.

Ovo malo mesto u susednoj Mađarskoj, udaljeno pedesetak kilometara od Novog Kneževca, stanovnicima ovog područja najpoznatije je po banji koju često posećuju, a od nedavno u njemu je otvoren i Srpski kulturni centar “Kolo”. Centar je sa radom počeo u martu ove godine i u njemu je održano već nekoliko koncerata, predstava, književnih večeri, izložbi, ali i gastronomskih i drugih manifestacija. Prošle nedelje upriličeno je i svečano otvaranje na kojem su prisustvovali zvaničnici obe zemlje. U sklopu centra nalazi se pozorišna i koncertna sala koja je ponela ime Vuka Karadžića, a izgrađena je i pravoslavna kapela.

 

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, izgradnja i opremanje objekta koštali su 1,4 miliona evra. SKC „Kolo“ deo je zajedničkog srpsko-mađarskog projekta „Raznobojna saradnja“/ Colourful cooperation“ u okviru INTERREG-IPA programa prekoranične saradnje Mađarska-Srbija, čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra.

Potpredsednik Pokrajinske valde Đorđe Milićević tom prilikom je naglasio da se SKC „Kolo“ otvara u atmosferi izuzetno dobrih odnosa država Srbije i Mađarske, i srpskog i mađarskog naroda.Kako je naveo, otvaranje srpskog kulturnog centra u Mađarskoj, a uskoro i mađarskog u Srbiji, na Paliću, jedan je u nizu koraka u produbljivanju i obogaćivanju trajnih veza naših dvaju naroda.

Realizacija ovog zajedničkog projekta važan je korak u približavanju, a time i međusobnom obogaćivanju naših kultura, ali i u očuvanju i razvoju njihovih pojedinačnih identiteta“, naglasio je Milićević i dodao da je istovremeno i potvrda obostrano dobrog odnosa prema nacionalnim manjinama.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je naglasio da je današnji događaj važan ne samo za mađarski i srpski narod, nego i u širim evropskim okvirima. On je naveo da su Mađarska i Srbija prešle dug put u građenju odnosa koji nikada nisu bili bolji. Sijarto je naglasio da nas na tom putu nacionalne manjine vezuju, a ne odvajaju. Kako je još naglasio, model podrške manjinama u Srbiji, može da služi kao primer celoj Evropi.

Na otvaranju SKC „Kolo“ obratili su se i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevića, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Fekete Peter i predstavnik Parlamenta Mađarske Nađ Laslo.