Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 21. novembar 2019.
Temp:

10°C
 
Zabava

Recept za najbolju riblju čorbu ponovo ima Kikinđanin Dušan Lukin

foto: Zlatan Fehimović
175pregleda

Tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe održano je u subotu na obali reke Tise, a okupilo je brojne posetioce i takmičare  iz Novog Kneževca i okoline, dok je bilo i onih koji su doputovali iz Novog Sada i Mađarske. Ova manifestacija organizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac i sponzorstva AD “Aleva” Novi Kneževac. Za sve ekipe bilo je obezbeđeno tri kilograma šarana, začini, ogrev i mesto, a najbolji su dobili nagrade.

 

 

Četrdesetak prijavljenih ekipa i brojni posetioci okupili su se u subotu na obali Tise gde je organizovano tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Takmičari su, pored ekipa iz Novog Kneževca, došli iz Kikinde, Kanjiže, Horgoša, Novog Sada, Kovina, a bilo je i onih koji su došli iz Mađarske.

 

Orkestar “Žice iz ravnice” doprineo je veseloj atmosferi i upotpunio ugođaj takmičarima i posetiocima.

 

U jednom trenutku spustio se jak pljusak, ali to nije omelo takmičare u pripremanju najbolje riblje čorbe, niti je pokvarilo dobro raspoloženje.

 

Ni najmlađim posetiocima nije bilo dosadno! Njih je kod odbojkaškog terena zabavljao animator Željko.

 

Težak zadatak imao je stručan žiri: članovi Viteškog reda okruglog stola vojvođanskih kuvara amatera Miloš Petromarkov i Ferenc Pos Sabo iz Bačke Topole, i predsednik žirija Dragan Jegdić iz Novog Kneževca.

Ukus i miris, boja i gustina, da li je meso dovoljno kuvano….sve ovo se uzima u razmatranje kada se bira najbolja riblja čorba.

 

Žiri je odlučio: pobedničku riblju čorbu skuvao je Kikinđanin Dušan Lukin. drugo mesto zauzeo je Novokneževčanin Mile Stefanovski, a prošlogodišnji pobednik Nikola Savić iz Novog Sada osvojio je treće mesto. Nagrade je uručio predsednik opštine Radovan Uverić.

 

Zbog veoma jake konkurencije odlučeno je da će se dodeliti pet nagrada, pa su tako pored tri najbolja takmičara nagrade dobili i četvrtoplasirani Stevan Radojičić iz Kikinde i petoplasirani Milan Vukasović iz Novog Sada. Svi takmičari su ranijih godina već učestvovali na Tradicionalnom takmičenju u kuvanju riblje čorbe u Novom Kneževcu.

 

Za kraj celodnevnog druženja, u večernjim časovima grupa “Garavi sokak” održala je koncert u prepunoj sali novokneževačkog pozorišta. Mnogobrojni posetioci pevali su najpoznatije pesme grupe okupljene oko Baneta Krstića.