Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

32°C
 
Društvo

Počelo testiranje Regionalnog centra za upravljanje otpadom – poseta EU delegacije

foto: rtv.rs
236pregleda

Delegacija EU u Srbiji obišla je Regionalni centar za upravljanje otpadom u Subotici, prvi u Srbiji koji će sprovoditi kompletan tretman otpada i tretirati ga kao vredan resurs, a ne problem, prenosi portal rtv.rs.

Centar za prikupljanje, selekciju i reciklažu otpada koristiće 260 hiljada ljudi, a među njima se nalaze i stanovnici opštine Novi Kneževac. Pored Novog Kneževca, centar će koristiti i opštine Subotica, Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš i Čoka koje su finansirale izgradnju centra. Ukupna vrednost izgradnje centra iznosi 24 miliona evra od čega je 20 miliona izdvojeno iz fonda EU, dok su preostali iznos obezbedile Republika Srbija i navedene opštine.

foto: rtv.rs

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici za portal rtv.rs izrazio je zadovoljstvo ovim projektom

Ja sam zaista impresioniran kako veličinom tako i kvalitetom, tehnologijom i kapacitetom ovog postojenja koje će podmiriti potrebe gotovo četvrt miliona stanovnika iz sedam opština u Vojvodini, rekao je on.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Filip Abramović ovom prilikom najavio je izgradnju još dvadesetak ovakvih centara u Srbiji

Ovo je jedan od regionalnih centara koji je planiran na teritoriji Republike Srbije. Biće ih 23 ili 24 po novoj strategiji. Njihova izgradnja i opremanje su u različitim fazama. Mi smo se, kao Ministarstvo, uključili u njihovo formiranje tako što pružamo svu tehničku, stručnu i finansijsku pomoć, prenosi rtv.rs.

Početkom jula počelo je testiranje centra, a očekuje se da će u probni rad biti pušten početkom septembra.