Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 21. septembar 2020.
Temp:

13°C
 
Društvo

Srpski Krstur dobio dva nova stanovnika

foto: rtv.rs
722pregleda

Bora i Eržika, jedini par orla krstaša u Srbiji koji je gnezdo svio u blizini Srpskog Krstura, na svet su doneli još dva mladunčeta.

 

Kako prenosi portal rtv.rs, u poslednje dve godine u gnezdu Bore i Eržike izleglo se pet mladunaca – Duško, Lilika i Nada, a pol i imena novih mladunaca znaće se tek kada polete iz gnezda.

Predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milica Mišković pojasnila je da u periodu dok su mladunci u gnezdu i dok se razvijaju teško definisati njihov pol, a naročito, kaže, jer je gnezdo skriveno u krošnji i ptići se ne mogu jasno videti.

-Nadam se da ćemo kada oni budu počeli da lete moći bolje da ih vidimo pa da utvrdimo kog su pola, a onda ćemo im dati i imena, rekla je Mišković za Tanjug.

Izletanje, kaže, očekuju najkasnije za dve nedelje.

-Mladunci se polako spremaju za izletanje, već su dovoljno veliki, samo treba da se osamostale zbog čega će ostati sa roditeljima još najmanje dva ili tri meseca, navela je Mišković.

Za to vreme, ističe ona, oni će naučiti da pravilno lete, love, upoznaju teritoriju, a onda će, kaže, biti spremni da se otisnu u samostalan život. Mišković navodi da su uspeli da ih sačuvaju od raznih vidova uznemiravanja ljudske prirode, ali, kaže, plašili su se da ih neće sačuvati od elementarnih nepogoda. Međutim, kako navodi Mišković, ove godine imali su sreću da velike oluje i grad nisu pogodile gnezdo i da su mladunci ostali živi.