Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 10. jul 2020.
Temp:

32°C
 
Zdravlje

Održana 17. Međunarodna humanitarna likovna kolonija „Život je umetnost“,

291pregleda

Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga organizovalo je, od 23. do 29. juna, 17. Međunarodnu humanitarnu likovnu koloniju „Život je umetnost“, pod pokroviteljstvom opština Novi Kneževac i Kanjiža.

U radu likovne kolonije, koja je organizovana u MS kući u Novom Kneževcu, je učestvovalo 16 – 17 slikara, dok će neki drugi autori svoja dela naknadno dostaviti. Učestvovali su slikari iz Bugarske (iz Sofije i Kule), Makedonije (Skoplje, Ohrid i Kumanovo), kao i stvaraoci iz Srbije (Novi Sad, Bačka Palanka, Pivnice, Vršac, Zaječar, Bela Palanka i Pirot). Nastala su dela rađena akvarelom, uljem, kombinovanom tehnikom i grafikom.

Jako sam zadovoljna, slikari su radili od ujutru do uveče, tako da je naslikano mnogo dela, sa interesantnim motivima, kaže Zorićeva. – Očekujemo da dogodine kod nas dođe još više slikara i da nas podrže Republika Srbija i Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Tradicionalno, slike nastale na koloniji su namenjene prodaji, a novac će biti iskorišćen za adaptaciju MS Kuće. Zorićeva očekuje i projektnu podršku Srbije i Vojvodine u rekonstrukciji krova i unutrašnjosti MS kuće.

Zahvalna sam ovim dvema opštinama koje su nas i ove godine podržale, kaže predsednica Udruženja Slavica Zorić.– Jedne večeri su naši gosti bili predsednik Opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić i članica Opštinskog veća Aleksandra Ranković. Predsednik se družio sa nama, tako da su slikari bili oduševljeni, rekla je uz konstataciju da je sa dr Uverićem uspostavljena izuzetno dobra saradnja.

Tokom trajanja kolonije, Udruženje je 28. juna proslavilo svoju slavu – Vidovdan. U prisustvu protojereja stavrofora Đorđa Miškovića, obavljen je čin rezanja slavskog kolača. Vidovdansko veče je bilo emotivno, a članovi Udruženja i gosti raspoloženi za dobro druženje.