Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 17. oktobar 2019.
Temp:

23°C
 
Ekonomija

Održana sednica Skupštine opštine

foto: Zlatan Fehimović
115pregleda

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine, održanoj 28. juna, razrešena je dužnosti zamenika sekretara SO Marija Matejin, koja je podnela pismenu ostavku, a za zamenika sekretara je postavljena Radenka Cvetanović (dipl. pravnik iz Novog Kneževca), na period od 1. jula 2019. godine do povratka sekretara SO sa porodiljskog odsustva.

Odbornici su, takođe, većinom glasova doneli Odluku o završnom računu budžeta Opštine za 2018. godinu. Načelnica za budžet i finansije Selma Bećović je istakla da, po mišljenju nezavisnog revizora, predloženi završni račun objektivno i istinito prikazuje stanje imovine, obaveza i izvora finansiranja budžeta Opštine Novi Kneževac na dan 31. decembar 2018. godine. Ukupni prihodi i primanja budžeta, sa prenetim neutrošenim sredstvima, iznosili su nešto više od 509,9 miliona dinara (što je ostvarenje od 89 odsto), ukupni rashodi i izdaci – nešto više od 477,3 miliona dinara (ostvarenje od 83 odsto), dok je suficit vredan preko 32,6 miliona dinara.

Predsednik Opštine dr Radovan Uverić je tim povodom naglasio da je 2018. godina i dalje bila teška za poslovanje, ali – u svakom slučaju, lakša nego 2017. godina.

Kada smo 2016. godine došli na vlast, nasledili smo ogromne dugove, ne samo dugove Opštine, nego i dugove javnih preduzeća i ustanova, rekao je predsednik Uverić. – Te dugove smo uglavnom isplatili, ali taj period ne smemo da zaboravimo. U 2018. godini je učinjeno mnogo pozitivnog, a tim tempom nastavljamo i u ovoj godini. Građeni su putevi u Banatskom Aranđelovu, Srpskom Krsturu, Đali, trotoari, vodovod u Novom Kneževcu, trafo stanica,uređeni su atarski putevi, sanirani sanitarni čvorovi u obrazovnim ustanovama, mnogo više sredstava je izdvojeno za sport i kulturu,… Prošla godina je bila relativno uspešna. Kažem relativno, jer uvek može mnogo bolje. Ove godine smo započeli rekonstrukciju OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu, započećemo sanaciju škole u Novom Kneževcu (vrednu više od 170 miliona dinara), a budžetski korisnici nemaju nikakvih problema u poslovanju. Ova godina će biti još uspešnija.

Učestvujući u diskusiji, predsednik Odborničkog kluba SNS, SVM i SPS Radovan Jančić je konstatovao da su trogodišnji rezultati rada Srspske napredne stranke i koalicionih partenra vidljivi na terenu.

Želimo dijalog sa čelnicima prethodne lokalne samouprave o dugovima vrednim preko 450 miliona dinara, koje smo nasledili od njih, rekao je Jančić. – Mi smo konsolidovali finansije, Opština je bez dugova, u budžetu se primenjuju rigorozne mere štednje, a od transfernih sredstava, od države Srbije, smo obezbedili 180 miliona dinara.

Na predlog Irene Slavković, članice Opštinskog veća, Skupština je donela Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Opštine Novi Kneževac za 2019. godinu. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je 18. juna dalo saglasnost na Godišnji plan, među prvima u Srbiji, a na nivou Severnobanatskog okruga Plan je među prvima usvojen u našoj Opštini.

 

 

 

(noviknezevac.rs)