Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

18°C
 
Društvo

Akcija čišćenja “Nedelja za čistiju Vojvodinu” u sredu u Novom Kneževcu

foto: vojvodina.gov.rs
304pregleda

U sredu 26. juna u Novom Kneževcu u parku će se održati dobrovoljna akcija čišćenja u sklopu “Nedelje za čistiju Vojvodinu”. Okupljanje zainteresovanih volontera zakazano je za 9 časova u novokneževačkom parku ispred ygrade Opštine.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, koji organizuje ovu akciju, “Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini. Deklaracijom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana.

Pored predviđanja da se do kraja 2020. godine iz prodaje povuku plastične kese, u pokrajinskoj Deklaraciji o zaštiti životne sredine se govori i o uvođenju ekoloških energetskih sistema za grejanje, podsticanju unapređenja javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, obuhvaćene su i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti.

Akcija se održava u 20 lokalnih samouprava, gde će se očistiti 36 lokaliteta, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine. Juče su već očišćeni lokaliteti u Bečeju, Sremskoj Mitrovici, Sremskim Karlovcima, Apatinu i Fruškoj Gori, a u idućih nekoliko dana će se pored Novog Kneževca, čistiti i u Novom Bečeju, Kikindi, Subotici, Adi, Kanjiži, Čoki, Zrenjaninu i u drugim mestima.