Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

18°C
 
Društvo

Akademik Vasilije Krestić počasni građanin Novog Kneževca

foto: Zlatan Fehimović
231pregleda

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Novi Kneževac održanoj 21. juna, na prvi dan leta, akademik Vasilije Krestić postao je počasni građanin Novog Kneževca. Svečanu sednicu otvorio je predsednik Skupštine opštine Novi Kneževac Nandor Ujhelji, a povelju počasnog građanina akademiku Krestiću uručio je predsednik opštine dr Radovan Uverić. 

Vidno uzbuđen, prof. dr Krestić rekao je da mu je ovo priznanje posebno drago i značajno

-Dobio sam ono što malo ko u svom kraju dobija i zbog toga sam srećan, istakao je Krestić pri preuzimanju Povelje počasnog građanina Novog Kneževca, objasnivši da sebe smatra urođenikom ovih krajeva, s obzirom da pisani tragovi ukazuju na to da su njegovi preci u krajevima bili prisutni još u 16. veku.

-Ja sam urođenik, a kao takav crpeo sam sve svoje znanje, sva svoja osećanja, svu svoju ljubav, vezan za ovaj kraj, za ovo tlo, za ovo zemljište, za ove ljude. Nikada, od kada sam otišao iz ovoga kraja na studije, nisam prekidao vezu ni sa mojom Đalom, ni sa mojim Novim Kneževcem, ni sa bilo kojim od ovih krajeva, rekao je prisećajući se –Nosio sam u sebi mirise ovoga kraja, mirise voda, mirise žitnih polja, pokošenog sena – tako da sam živeo sa tim i do danas ostao vezan za ove ljude, za ovaj kraj. 

 

Predsednik Uverić je naveo podataka da je za tri protekle godine u Opštini Novi Kneževac uloženo više sredstava nego za prethodnih 16 godina zajedno: građeni su putevi, vodovod, kanalizacija, atarski putevi, trafo stanice, sanirani obrazovni objekti i druge ustanove, opremljeni mesni komunalci, Dom zdravlja,…Otvoreno je gradilište na sanaciji OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu , čija je vrednost veća od 50 miliona dinara, biće saniran vodovod u Banatskom Aranđelovu (preko 60 miliona dinara), a uslediće i sanacija objekta OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu, čija je vrednost veća od 170 miliona dinara.

Pošto novim Statutom opštine nije utvrđen datum obeležavanja Dana opštine, predsednik Uverić je predložio, imajući u vidu istorijske činjenice i sve naše razlike, da se Dan oslobođenja opštine, 8. oktobar, proslavlja kao Dan opštine.

Pozivam i druge zainteresovane da dostave svoje predloge, rekao je Uverić, predlažući da to učine što brže. –Za to je potreban konsenzus i dogovor, pre svega sa građanima naše Opštine.

Sednici su prisustvovali delegacija opštine Beltinci iz Slovenije, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, narodni poslanik Radovan Jančić. Program svečane sednice obogatili  su hor nastavnika novokneževačke Muzičke škole, kao i pevačka grupa kulturno-umetničkog društva “Tisađenđe”.