Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 2. jun 2020.
Temp:

19°C
 
Ekonomija

Započeo pilot projekat digitalizacije poljoprivrednog zemljišta u kojem učestvuje i Novi Kneževac

učesnici projekta u Novom Kneževcu
231pregleda

Započele su aktivnosti na uspostavljanju sistema identifikacije zemljišnih parcela, koji je jedna od najvažnijih komponenti Integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS) svih direktnih plaćanja, kao i plaćanja iz mera ruralnog razvoja koja se odnose na površinu, saopšteno je iz Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako se navodi, taj proces bi u Srbiji trebalo da se završi i uspostavi do kraja 2023. godine.

Opština Novi kneževac jedna je od deset opština koje učestvuju u ovom projektu, a za koje su zaposleni u Upravi za agrarna plaćanja na osnovu kriterijuma izvršili selekciju jedinica lokalne samouprave u kojima će se raditi pilot projekat. Pored Novog Kneževca, odabrane su i opštine Sečanj, Irig, Sremska Mitrovica, Gornji Milanovac, Požarevac, Golubac, Boljevac, Vlasotince i Leskovac. U odabranih šest opština određena su i poljoprivredna gazdinstva koja učestvuju u projektu. U digitalizaciji referentnih parcela uključeno je 147 poljoprivrednika.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za agrarna plaćanja, u prvoj fazi se uz ekspertsku i finansijsku podršku EU sprovodi pilot projekat i LPIS se uspostavlja na osnovu karata korišćenjem geografskog informacionog sistema. Glavni ciljevi pilot projekta, koji je započeo u januaru i traje do oktobra ove godine, su određivanje referentne parcele za Srbiju, izrada metodologije, izrada projektnog zadatka i tehničke specifikacije za LPIS softver i LC (zemljišni pokrivač).

foto: uap.gov.rs

Prikupljeni su neophodni podaci iz registara Republičkog geodetskog zavoda, registra poljoprivrednih gazdinstava, republičkog zavoda za statistiku i neophodne slike iz različitih perioda. Za predstavnike izabranih pilot opština održane su i radionice  o osnovama digitalizacije poljoprivredne parcele, a potom je urađena i digitalizacija parcela izabranih gazdinstava.

Kako navode, trenutno se radi analiza dobijenih podataka, nakon koje će biti predložen najpogodniji model referentne parcele za Srbiju: katastarska parcela, poljoprivredna parcela, poljoprivredni blok i fizički blok, ili topografska parcela.

LPIS predstavlja grafičku evidenciju svih zemljišnih površina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Najvažniji ciljevi uspostavljanja LPIS je pravednija raspodela podsticaja po površini zemljišta koju poljoprivrednici koriste, kontrola podsticaja, kao i prikupljanje podataka o načinu korišćenja poljoprivrednog zemljišta koji će se koristiti za analitiku i statistiku poljoprivredne proizvodnje.