Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 17. oktobar 2019.
Temp:

22°C
 
Društvo

U iščekivanju – kada će procvetati?

foto: Zlatan Fehimović
184pregleda

Nastupio je period meseca u kom se na reci Tisi odigrava jedan od najlepših prizora koji nam je podarila priroda.

 

Prema nezvaničnim prognozama, masovnije rojenje Tiskog sveta mogli bismo da očekujemo ovog vikenda.

-Temperatura vode je u porastu i skoro je dostigla 21-22 stepena, a to je jedan od uslova za cvetanje. Ukoliko ne bude jakog vetra, masovnije rojenje Tiskog cveta možemo očekivati u periodu od petka do srede, rekla je Mirjana Rankov iz udruženja “Eko centar Tisa Novi Kneževac”, koja godinama već prati ovu pojavu na reci Tisi. Ona je rekla i da se rojenje dešava u večernjim satima, obično počinje oko 18 časova.

Tačan datum cvetanja ne može se precizno utvrditi, ali se mogu pratiti naznake, kao što je, između ostalih, temperatura vode.Iako se prethodne godine cvetanje odigravalo desetak dana ranije nego što su prognoze za ovu godinu, taj proces ipak ne kasni, a sada su se stekli i potrebni uslovi.

-Maj je prošle godine bio bez padavina, sa dosta visokim temperaturama, pa se tako i voda brže zagrejala čime su se stekli uslovi za cvetanje. Ove godine bilo je obilnih padavina i nižih temperatura, porastao je nivo Tise, a samim tim potrebno je više vremena da se veća količina vode zagreje i dostigne potrebnu temperaturu.

Prema rečima Mirjane Rankov, na evropskim rekama postoji oko 350 vrsta vodenih cvetova, ali su toliko sitni da ih ljudi često smatraju mušicama. Insekt Palingenia longicauda (lat.), na našem podneblju nazvan Tiski cvet, jedan je od najvećih vodenih cvetova. Upravo zbog toga postoji zabluda da je “cvetanje reke” jedinstvena pojava koja se dešava samo kod nas i u Kini. Međutim, zbog velikog zagađenja evropskih reka ova vrsta je izumrla, a masovno rojenje dešava se samo još na Tisi.