Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 28. februar 2020.
Temp:

4°C
 
Zdravlje

Od multiple skleroze u Srbiji boluje 9000 pacijenata

foto: unsplash.com
210pregleda

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv multipole skleroze, a kako Tanjug prenosi, u Srbiji 9000 ljudi boluje od ove autoimune bolesti nervnog sistema.

 

Predsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga Slavica Zorić, povodom Svetskog dana borbe protiv MS svim članovima i prijateljima udruženja poručila je

-Želim nam svima što manje bolnih dana, bolje regulisane zakone i učinkovite terapije i lekove. Da istrajemo u borbi za naša prava i prava svih osoba sa invaliditetom.

Na skupu “Zaustavimo multiplu sklerozu u Srbiji! Lek za sve!” koju je organizovala MS platforma Srbije, prof. dr Dragana Obradović rekla je da prvi simpromi bolesti mogu biti različiti, kao što su trnjenje jedne strane tela, problemi sa vidom, vrtoglavica, osećaj slabosti, ali da se u Srbiji misli na MS i da se pacijentima rano postavlja dijagnoza, prenosi Tanjug.

Do pre dvadeset godina nije postojala terapija i smatralo se da je bolest neizlečiva, međutim, pojavom savremenih metoda i lekova bolest se uspešno tretira i danas postoji 14 registrovanih lekova, od kojih je 4 dostupno u srpskim apotekama. Ono što je ključno jeste rano dijagnostikovanje, kako bi se što ranije počelo sa primenom terapije.