Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

23°C
 
Zabava

Filmovi sa festivala “Slobodna zona” u kanjiškom bioskopu

foto: freezonebelgrade.org
252pregleda

Ljubitelji evropske kinematografije imaće priliku da uživaju u četiri filmska ostvarenja prikazanih na ovogodišnjem filmskom festivalu “Slobodna zona”. Filmovi će se prikazivati u bioskopskoj sali Obrazovno-kulturne ustanove CNESA u Kanjiži u četvrtak 30. maja i petak 31. maja. Za sve projekcije ulaz je besplatan.

 

foto: freezonebelgrade.org

ČETVRTAK, 30. maj

17h

Slobodan ulaz

LETO

igrani film, Rusija, Francuska, 126 minuta (2018)

U Lenjingradu 80-ih godina rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa

mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80-ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti
Reditelj: Kirill Serebrennikov
Uloge: Roman Bilyk, Teo Joo, Irina Sztarsenbaum, Anton Adasinsky

foto: freezonebelgrade.org

ČETVRTAK, 30. maj

19h

Slobodan ulaz

TRANZIT

nemačko-francuska istorijska drama, 102 minuta (2018)

Najnoviji film jednog od najznačajnijih savremenih reditelja, i najboljeg nemačkog reditelja, Kristijana Pecolda, donosi nam priču o junaku (Franc Rogovski) koji posle nemačke okupacije Francuske, pokušava da pobegne iz Pariza, preuzimajući identitet mrtvog pisca do čijih dokumenata dolazi. Zaglavljen u Marseju, sreće mladu ženu (igra je sjajna Pola Bir) koja očajnički pokušava da nađe svog nestalog muža – čoveka čije papire on poseduje.
Režija: Christian Petzold
Glavne uloge: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese, Lilien Batman

Filmski festival “Slobodna zona” osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu. Posle Festivala koji se dešava svake godine u Novembru, tokom proleća u periodu April-Maj-Jun, festival kreće na turneju, gde publici u manjim gradovima, mestima i selima prikazuje 5 do 7 najboljih filmova sa prethodnog festivalskog izdanja. Ove godine filmovi se prikazuju u preko 50 gradova u Srbiji.

foto: freezonebelgrade.org

PETAK, 31. maj

17h

slobodan ulaz

OLD BOYS

komedija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 95 minuta (2018)

Mesto radnje je prestižni internat za dečake Caldermount, a glavni junak je knjiški crv Amberson, radničko dete na stipendiji s dna školske društvene lestvice. Kad u školu stigne ćerka profesora francuskog Agnes, Ambersonov život se okreće naglavačke. Odjednom se nađe u ulozi ljubavnog posrednika za Winchestera, veoma povlašćenog alfa sportiste koji je zgodan, ali dosadan. Winchester je definitivno dobra prilika, ali Amberson ima duha. Stari momci je sveža i energična (romantična) komedija koja donosi modernu obradu vanvremenske priče o Cyranu de Bergeracu. Film se bavi i temama klase i otpora prema autoritetu, motivima oduvek prisutnima u žanru filmova o internatu.
Režija: Toby MacDonald
Glavne uloge: Alex Lawther, Jonah Hauer-King, Pauline Etienne, Joshua McGuire

PETAK, 31. maj

19h

slobodan ulaz

 

foto: freezonebelgrade.org

KAPETAN

nemačko−poljski−portugalski−francuski igrani film, 118 minuta (2017)

U poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik u očajnoj borbi da preživi pronalazi uniformu nacističkog kapetana. U toj uniformi sam postaje jedan od monstruma od kojih je pokušavao da pobegne. Film je urađen po istinitoj priči o 19-o godišnjem Vilu Heroldu, koji je krajem aprila 1945. uspeo da prevari i oficire i zarobljenike u logoru nemačkih dezertera. Kapetan je Art House film koji kritiku i publiku ostavlja bez daha. Film je rađen po istinitom događaju.
režija: Robert Schwentke
Glavne uloge: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau