Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 21. novembar 2019.
Temp:

10°C
 
Zabava

“Gostovanje na televiziji Happy je odlična prilika za promociju Novog Kneževca”

foto: happytv.rs
365pregleda

Emisija “Prelo u našem sokaku” koja se uživo emituje na televiziji “Happy”, protekle subote bila je posvećena opštini Novi Kneževac. Tada su se širokom auditorijumu pred malim ekranima, između ostalih, predstavili čelnici opštine,  kulturno-umetnička društva, nevladine organizacije, kao i pojedini umetnici koji čine raznovrsnost naše Opštine.

 

Članica opštinskog veća za resor obrazovanja, kulture i društvene brige o deci Aleksandra Ranković za portal CINK iznela je svoje utiske o učešću u emisiji “Prelo u našem sokaku”

-Gostovanje u emisiji “Prelo u našem sokaku” bila je odlična prilika za promociju naše opštine. Na televiziji sa nacionalnom frekvencijom predstavili su se naša kulturno-umetnička društva, nevladine organizacije, škola i umetnici, a najavili smo i predstojeće manifestacije, rekla je dodavši da je ovo gostovanje samo jedna od aktivnosti promovisanja Novog Kneževca.

U emisiji koja se emitovala uživo, voditelji su predsednika opštine Radovana Uverića pitali o razvitku Novog Kneževca

-Novi Kneževac je poljoprivredna opština, nekada je to bila industrijska opština. Imamo više od 30000 hektara poljoprivrednog zemljišta, veliki kombinati koji su se bavili poljoprivredom su se „raspali“. Imamo dosta zemljišta prve klase i kapaciteti tog zemljišta se koriste maksimalno. Gradić je na Tisi, reka Tisa jeste naš resurs i što se tiče poljoprivrede, a i turizma. Projekat za navodnjavanje biće urađen iz Fonda, time će biti obuhvaćeno 25000 hektara. Tisa je velika reka i ona će imati kapaciteta za to, odgovorio je Uverić.

Sa zamenicom predsednika opštine Čilom Oros Urban razgovarali su, između ostalog, o aktuelnim radovima na izgradnji završne faze biciklističke staze.

-Imamo mogućnosti za prekograničnu saradnjom i sa Mađarskom i sa Rumunijom. Mi trenutno realizujemo četvrtu fazu izgradnje biciklističke staze pomoću koje će iz Novog Kneževca moći da se pređe u Segedin, Mako i dalje, pošto su u Mađarskoj veoma izgrađene biciklističke staze. Sada će biti bezbednije da se putuje biciklom. Postojaće i odmaralište, rekla je Oros Urban.

Članica opštinskog veća za resor obrazovanja, kulture i društvene brige o deci Aleksandra Ranković u emisiji je predstavila turističku ponudu opštine, kao i prestojeće manifestacije

-U našoj opštini se trudimo da kulturu dovedemo na pravi nivo, da ogranizujemo što više manifestacija, kako u samoj opštini tako i u svim drugim mestima. Mi se trudimo da te manifestacije budu nacionalne, jer je 30 odsto stanovništva mađarske nacionalne manjine. Trudimo se da probudimo selo, da mu vratimo nekadašnji sjaj. Kada su festivali tu se okupi veliki broj ljudi, angažuju se, rekla je Ranković i dodala -Naša najznačajnija manifestacija je „Lagani tiski spust“, ove godine se održava jedanesti put. Želimo da pozovemo ovom prilikom i stanovnike drugih opština na „Lagani tiski spust“, ove godine se održava 10. Avgusta. Pored toga imamo manifestacije u kuvanju pasulja, riblje čorbe. Imamo međunarodno takmičenje u koje se održava 13.jula.

U emisiji su se još predstavili i udruženje “Eko-centar Tisa”, učenici i nastavnici srednje škole “Dositej Obradović”, Udruženje “Sećanje na nekog”, pisac i pesnik Goran Novakov, Udruženje slikara amatera “Feniks” i Aktiv žena Banatsko Aranđelovo. U muzičkom delu programa, našu opštinu predstavili su folkloraši kulturno-umetničkih društava “Banat” i “Tisađenđe”, tamburaški orkestar “Lale” i muzičar Ilija Milanov.