Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 21. novembar 2019.
Temp:

10°C
 
Kultura

Održani Severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva

108pregleda

Jedanaesti po redu “Severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva” održani su u petak 11. maja na novokneževačkom trgu. Celodnevni kulturno-umetnički program započeo je u 10 časova otvaranjem izložbe ručnih radova i rukotvorina, a usledili su nastupi mališana iz predškolske ustanove “Srećno dete” i sekcije KUD “Tisađenđe”.

Pored domaćina, nastupila su i kulturno umetnička društva: „Stevan Sremac“ iz Sente, „Eđšeg“ iz Kikinde, „Romano loš“ i „Milan Ajvaz“ iz Srpskog Krstura, „Ludaš Maći“ iz Ludaša, „Višljani“ iz Ostojićeva, „Banat“ iz Novog Kneževca, „Dr Gavrilo Pekarović“ iz Banatskog Aranđelova, „Doža Đerđ“ iz Bajmoka, „Romano drom“ iz Tornjoša, „Aleksandrovo“ iz Subotice, Kanjižani, kao i gosti iz Kiškunfeleđhaza i Erdelja, iz Mađarske.

Tradicionalno, u sklopu Severnobanatskih susreta je organizovana izložba ručnih radova, nastupili su mališani Predškolske ustanove „Srećno dete“ i orkestri narodne muzike. Dok je u večernjim satima priređen koncert grupe „Voz“.

-Prošla je cela decenija od Prvih susreta folklornog stvaralaštva koje je KUD „Tisađenđe“ upriličilo 2009. godine, rekao je Žolt Sakalaš. – U tih 10 godina Susreti su izrasli u festivalski, kulturni događaj prvoga reda i dostojno predstavljaju bogatstvo narodne tradicije u Banatu. Svakako je reč o jednom od najznačajnijih događaja u Novom Kneževcu i okolini. Kako je interkulturarni dijalog nacionalnih zajednica u samoj srži Festivala, Pokrajinska Vlada mu pruža posebnu podršku od početka. Folklor je uvek bio više od narodne igre. Bio je to način da se upoznaju običaji jednoga naroda i način da se jedan narod sprijatelji sa drugim. U igri i pesmi, u kontaktu sa živopisnim nošnjama, u doživljaju različitih koreografija, učesnici se uzajamno upoznaju, zbližavaju, uče jedni o drugima i tako se, na kolektivnom planu, samo uvećava bogatstvo vojvođankse narodne tradicije.

11.Severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva organizovani su pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac, pokrajinskih sekretarijata, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Fondacije „Betlen Gabor“ iz Mađarske. Manifestaciju je otvorio Žolt Sakalaš, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a skupu su, pored brojne publike, prisustvovali i narodni poslanik Radovan Jančić, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Aniko Jeras, zamenik predsednika Opštine Čila Oros Urban i predsednik Skupštine opštine Nandor Ujhelji.

 

 

 

 

 

 

 

 

(noviknezevac.rs)