Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
četvrtak, 17. oktobar 2019.
Temp:

22°C
 
Obrazovanje

Počeli radovi na obnovi zgrade osnovne škole u Banatskom Aranđelovu

foto: Zlatan Fehimović
180pregleda

Radovi na rekonstrukciji zgrade osnovne škole u Banatskom Aranđelovu počeli su danas, a očekuje se da će od početka nove školske godine đaci ponovo moći da prate nastavu iz svojih školskih klupa.

Rekonstrukcija škole u Banatskom Aranđelovu obuhvata kompletno uređenje: od podova, zamene stolarije, fasade, molersko farbarskih radova, zamenu elektroinstalacija, nove sanitarne čvorove, posebne rampe i lifta za invalide i krovnu konstrukciju. Prema rečima narodnog poslanika Radovana Jančića projektno tehnička dokumentacija, vredna oko tri miliona dinara, je izrađena iz sredstava budžeta Opštine.

–Projekat sadrži kompletnu sanaciju ovog objekta iz 1858. godine i usklađen je sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, pošto je deo fasade škole u Banatskom Aranđelovu pod visokim stepenom zaštite i od posebnog je značaja za arhitekturu Srbije, rekao je Jančić.

 

 

 

Doneli smo odluku da ćemo do kraja mandata učiniti sve što možemo da se obrazovne ustanove u Opštini Novi Kneževac podignu na najveći mogući nivo, rekao je predsednik Uverić. – Zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i Vladom Srbije, 2017. godine smo ušli u izradu projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukviju objekata Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu i Novom Kneževcu, pošto nijedan projekat za rekonstrukciju nije bio završen.

 

Direktorica škole Svetlana Tamaši Jevtić je naglasila da je rekonstrukcija veliki čin za školu. Najveći problem objekta u Banatskom Aranđelovu jesu podzemne vode, koje su plavile podrum, vlažile arhivu i biblioteku. Propale su elektroinstalacije, kao i stolarija, a nije bilo adekvatno ni grejanje.

-Školu pohađa 132 učenika, u 15 odeljenja, na srpskom i mađarskom jeziku, dok smo deo objekta ustupili Predškolskoj ustanovi „Srećno dete“, kaže Tamaši Jevtić.- Zbog radova smo premestili učenike u centralni objekat, a zahavljujući lokalnoj samoupravi za učenike je obezbeđen prevoz. Od septembra će, u novoj školskoj godini, ovdašnji đaci nastavu pohađati u mnogo boljim uslovima.

 

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije je odobrila sredstva, a vrednost radova u Banatskom Aranđelovu premašuje svotu od 50 miliona dinara. Izvođač je DOO „Ornament – investinženjering“ iz Beograda. Rok za završetak radova je 90 dana, tako da će sledeću školsku godinu ovdašnji đaci započeti u rekonstruisanom objektu.

 

 

 

 

(noviknezevac.rs)