Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 25. avgust 2019.
Temp:

19°C
 
Društvo

Gužve na graničnim prelazima zbog praznika

foto: upravacarina.rs
115pregleda

Počele su gužve na graničnim prelazima sa Mađaraskom, jer je zbog katoličkog Uskrsa veliki broj putnika koji prolaze kroz našu zemlju, a zbog godišnjih odmora vraćaju se i naši državljani koji su na privremenom radu u inostranstvu. U Upravi carina kažu da se zbog ovih okolnosti svake godine unapred priprema i pojačava aktivnosti na graničnim prelazima u nastojanju da se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrza.

Uprava carina u saopštenju savetuje da se, ukoliko je to moguće, putuje tokom radnih dana umesto vikendom, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi. Mada će na Horgošu biti otvorene sve raspoložive trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene pojačane dodatnim brojem službenika, bolje je uputiti se ka manjim prelazima kao što su Đala, Kelebija, Bački Vinogradi ili Bajmok.

 

S obzirom na činjenicu da se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila 2019. godine, a na njih se potom nadovezuju prvomajski praznici, povećan je broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju. Bez obzira na blagovremeno preduzimanje svih mera povremeni zastoji ipak neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti, kako naši, tako i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.

Kako biste sebe poštedeli nepotrebnog čekanja Uprava carina savetuje da se pre putovanja dobro informišete. Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti ali i AMSS, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje.