Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 25. avgust 2019.
Temp:

19°C
 
Društvo

Vlade Srbije i Mađarske najavile otvaranje graničnog prelaza Rabe-Kibekhaza

foto: srbija.gov.rs
287pregleda

Na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su juče u subotičkom hotelu Galerija održali srpska premijerka Ana Brnabić i premijer Mađarske Viktor Orban, između ostalog, govorilo se o otvaranju graničnog prelaza Rabe-Kibekhaza.

 

Na zajedničkoj sednici dve vlade dogovoreno je da bude otvoren još jedan granični prelaz Rabe-Kibekhaza, preneo je RTS. Kako su jedna od tema sednice bili granični prelazi, za sledeću godinu najavljeno je i proširnje graničnog prelaza Horgoš, kao i pojednostavljenje procedure na graničnim prelazima sa Mađarskom.

Tom prilikom potpisano je 11 sporazuma u oblasti integracija, obrazovanja, zaštite životne sredine, bezbednosti i odbrane.

foto: srbija.gov.rs

O otvaranju novog graničnog prelaza govorilo se početkom prošle godine, kada je održana konferencija u Novom Sadu povodom izgradnje graničnog prelaza u okviru IPA prekograničnog programa saradnje između Srbije i Mađarske.

Tada je rečeno da ukupna vrednost projekta iznosi 5,5 miliona evra, a da su dve države u obavezi da sa svoje strane granice izgrade pristupne puteve. Tom prilikom državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern izjavio je -Ova naselja nalaze se u mrtvom uglu, i sa izgradnjom graničnog prelaza verujem da će, jednim delom, oživeti saobraćaj, ali i privreda što će unaprediti i sela. Između ostalog zbog toga smo prihvatili ovaj program i podržavamo projekat, preneo je portal pannonrtv.com

Predsednik opštine Novi Kneževac Radovan Uverić tada je rekao da „novi granični prelaz može da doprinese ostvarenju novih privrednih mogućnosti u Novom Kneževcu“ i izrazio nadu da će se otvaranjem graničnog prelaza ubrzati razvoj opštine, otvoriti više mogućnosti, kao i da će se privući više investitora u Novi Kneževac.