Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

18°C
 
Sport

Rukometašice „Obilića“: Cilj nam je Prva liga

577pregleda

Ženski rukometni klub „Obilić” iz Novog Kneževca takmiči se u Drugoj ligi Sever, a na kraju prvog dela takmičenja devojke su zauzele visoko drugo mesto na tabeli. Ovog vikenda, u subotu 6. aprila odigraće prvu utakmicu u nastavku sezone sa ekipom „Partizana“ iz Iđoša.

O tome kako je prošao pripremni period, očekivanjima za nastavak sezone, ali i o ženskom rukometu uopšte, razgovarali smo sa trenerom ženske ekipe RK „Obilić Brankicom Vuković.

 

trener ŽRK “Obilić” Novi Kneževac

*U prvom delu sezone ostvarili ste uspeh zazuzevši drugu poziciju na tabeli u Drugoj ligi. Šta očekujete u nastavku takmičenja?

-Odigrale smo neočekivano odličnu polusezonu zauzevši drugo mesto na tabeli. Mladoj ekipi pridružile su se tri starije igračice, koje su  bile opravdano odsutne, što je karakteristično za ženski sport, i ostvarile više nego dobar rezultat. Zadovoljna sam atmosferom koja vlada u ekipi i nadam se povoljnim rezultatima u nastavku sezone i lepim igrama mojih devojaka. Osvajanje prvog mesta i odlazak u viši rang takmičenja nam je cilj, što bi zaista bio uspeh, kako za nas, tako i za lokalni sport. Naravno, sve to bi zahtevalo mnogo ozbiljniji pristup treninzima, bolje uslove treninga, kao i veću podršku uprave i lokalne samouprave – jer su u višim rangovima i izdaci veći.

*Odigrali ste pripremne utakmice sa ekipama iz Iđoša i Sente. Kako ste zadovoljni pruženim na terenu?

-Utakmice su pokazale na šta treba da obratimo pažnju u nastavku sezone i svakako su doprinele na dodatnom uigravanju devojaka pred izazove koji nas čekaju. Generalno sam zadovoljna pruženim odnosom i igrom na terenu.

*Ove utakmice bile su deo priprema za početak drugog dela sezone? Kako su protekle pripreme?

-Pripreme smo počele krajem januara s puno elana i dobrom voljom, što je za početak sasvim dovoljno. Većina treninga, s obzirom na sam raspored, je protekao po planu i dobrim odzivom igračica. Početak prvenstva će pokazati i ukazati na šta je trebalo obratiti pažnju i da li smo uspele da ispravimo nedostatke.

 

*Vlada mišljenje da je rukomet previše grub sport za devojke.

-Rukomet je interesantna i prelepa igra, kako za ljubitelje ovog sporta tako i za gledaoce. Sport je više namenjen muškoj populaciji zbog svoje grubosti, pa je rukomet manje privlačan devojčicama. Današnje devojčice i devojke nisu previše zainteresovane za kolektivne igre i timski rad, pogotovo ne za rukomet koji je zahtevna igra u svakom smislu. Ono što predstavlja dodatni problem jeste igra na betonu koja neminovno donosi povrede i čini rukomet znatno težim. Sve navedeno donosi zaključak da je zaista uspeh što opstajemo i postojimo dugi niz godina, sa većim ili manjim uspehom, ali svakako prelepim uspomenama.

*Nekada ste „u patikama“ bili na terenu, a veće nekoliko godina nalazite se „pored linije“ u ulozi trenera. Šta je izazovnije – igrati ili voditi igru?

-Dugi niz godina sam bila na terenu igrajući u raznim postavama  i na mnogim pozicijama, u zavisnosti od situacije. Igračku karijeru sam završila pre par godina kada smo rešile da istupimo iz višeg ranga takmičenja i damo devojčicama šansu da zaigraju u nižem rangu. Ispostavilo se da je odluka bila ispravna i da su sad stasale, rezultate tek treba očekivati. Na mesto trenera sam došla sticajem okolnosti i nespremno. S druge strane, imala sam sreću da sam o svemu tome slušala svakodnevno od supruga –  dugogodišnjeg rukometnog trenera, što mi je pomoglo u vođenju i građenju ekipe i igre. Zaista je mnogo teže biti pored linije i biti u njihovim glavama na terenu, ali je svakako kruna svačije karijere.