Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 3. avgust 2020.
Temp:

26°C
 
Zabava

Predstavljanje nove knjige Bore Otića u novokneževačkoj biblioteci

290pregleda

Predstavljanje nove knjige Bore Otića “Šorom sredom, dvared” održaće se u petak 5. aprila u 19 časova u sali biblioteke “Branislav Nušić” u Novom Kneževcu.

 

Dugogodišnji televizijski autor ponovo se vraća u Novi Kneževac, ovog puta kako bi predstavio svoju drugu knjigu pod nazivom”Šorom sredom, dvared”. Već petnaest godina Bora Otić nam u svojoj emisiji “5kazanje” prenosi duh Vojvodine i njenih ljudi, a pre četiri godine te priče su sa TV ekrana prešle na papir i tako ukoričene, pod imenom “Šorom sredom”, nastavile da žive među čitalačkom publikom.  Iako nosi skoro identičan naziv kao prvenac, “Šorom sredom, dvared” u mnogome se razlikuje. Kako je sam autor rekao, u novoj knjizi nalaze se neke nove priče koje nismo imali priliku da gledamo u njegovoj poznatoj emisiji, ali su i te priče napisane jezikom koji svedoči nekim prošlim vremenima. Upravo zbog toga nova knjiga sadrži i “Rečnik moga zavičaja” koji sadrži sve, pomalo zaboravljene, pojmove od kojih su priče u ovoj knjizi satkane.

 

-I gledam a i čitam s radošću kako Bora Otić odslikava i opisuje svet koji nam postaje drag a najvećma nismo poznavali junake tog sveta koji je odistinski, opipljiv i realan. Da li taj svet postoji? Postoji! Da li ti ljudi koje vidimo ili čujemo ili naziremo iz Borinih priča postoje? Postoje! Da li ti predeli, ti salaši, te lenije, te kuće nakraj sela, ta polja, te reke, ta jezera, te šume, postoje? Postoje! Da li jezik kojim se u emisijama i pričama Otićevim govori postoji još uvek drag našim očima i našim ušima?
Postoji! Da li još neko ko ume tako da priče svoje tka postoji ovde ili negde drugde? Ne postoji!

Pero Zubac o Bori Otiću