Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 14. jul 2020.
Temp:

18°C
 
DruštvoZdravlje

U Vojvodini postoji još 50 lokaliteta za razvoj banjskog turizma

foto: spriv.vojvodina.gov.rs
395pregleda

Istraživanjem banjskih potencijala Vojvodine određeno je pedeset lokacija bogatih prirodnim resursima kao što su lekovito blato, geotermalna i mineralna voda. Kako se navodi u saopštenju  Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, ove lokacije bi u budućnosti, gradnjom odgovarajućih objekata, mogle da se koriste u turističke, rekreativne i  zdravstvene svrhe.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i stručnim autorskim timom sa Arhitektonskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu, predstavio je studije o razvoju balneološkog potencijala Vojvodine.

Pedeset najperspektivnijih lokacija na teritoriji pokrajine definisano je u studijama nakon dvogodišnjeg rada. Na njima se nalaze  geotermalna i mineralna voda; lekovito blato i vazduh, dok su pojedine lokacije pogodne za solarnu terapiju. Ove studije trebalo bi da omoguće da se u turističke svrhe, rekreativne, ali i zdravstvene, u funkciju stave ove lokacije.

Na listi najperspektivniji lokaliteta nalazi se i Novi Kneževac. Kako navodi novosadski “Dnevnik”, izdvojeni su još i lokaliteti u opštinama Pećinci, Sremska Mirovica, Inđija, Šid, Irig, Ruma, Zrenjanin, Žitište, Vršac, Kikinda, Plandište, Alibunar, Kovin, Čoka, Kovačica, Opovo, Novi Bečej, Subotica, Kanjiža, Novi Sad, Bačka Topola, Bački Petrovac, Apatin, Bač, Bečej, Kula, Titel, Senta, Temerin, Srbobran, Ada i Sombor.

Prof. dr Dejan Milenić, redovan profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je da postoji šest kategorija eksploatacije prirodnog faktora na odabranim lokacijama u Vojvodini, te da su one ravnomerno raspoređene.

-To su javne česme, eksploatacija lekovitog blata, javna kupatila, wellness i spa, sportsko-rekreacioni centri, akva parkovi, specijalne bolnice i rehabilitacioni centri. Stvara se jasna slika da je balneološki potencijal u većoj meri ravnomerno raspoređen, te na teritoriji svih sedam administrativnih okruga postoje potencijalne lokacije podzemnih voda i blata kao prirodnog lekovitog faktora.

foto: spriv.vojvodina.gov.rs

Prema rečima pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Ivana Đokovića, ovo otkriće “trebalo bi da dovede ne samo nove investicije, već i povećanje broja noćenja, poseta, kao i potrošnje novog turističkog talasa, ali i do zapošljavanja i smanjenja trgovinskog deficita“. On se osvrnuo i na postojeće nedostatke.

– Mi još uvek nemamo infrastrukturni kapacitet, uz sve potencijale koji su respektabilni, kojima raspolažemo, kako bi podigli sve na nivo koji bi bio konkurentan, pre svega u okruženju, ali i u ostatku Evrope, rekao je Đoković i zaključio -Kvalitet voda i blata koje smo pronašli, infrastrukturna povezanost sa ostalim potencijalima kojima Vojvodina raspolaže, opravdavaju ono što smo uradili i potvrđuju da Vojvodina može da bude vodeća velnes i spa destinacija u narednoh nekoliko godina.