Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 5. jun 2020.
Temp:

17°C
 
Društvo

Različitosti koje spajaju: Multikulturalizam – etničke i kulturne raznolikosti kao bogatstvo zajednice

285pregleda

Multietničnost i multikulturalizam su vitalne civilizacijske tekovine, kroz koje se promovišu jednakosti, tolerancija i inkluzije kulturnih grupa, kroz puno uvažavanje međusobnih različitosti i identiteta. Opština Novi Kneževac pruža puno primera za to, kojima će se baviti serijal tekstova na našem internet portalu

Praksa upućuje na to da se pravila ponašanja unutar jedne zajednice često razlikuju od pravila ponašanja neke druge. Svedoci smo da su i u blisikoj prošlosti međusobno nerazmevanje i netolarancija znali da eskaliraju i dovedu da neželjenih posledica.
Zato je u multietničkim, odnosno, multinacionalnim sredinama, od suštinskog značaja priznavanje aspekata autentične kulture jedne grupe, njenog tradicionalnog nasleđa i celokupnog iskustva.
Multietničnost i multikulturalizam su vitalne civilizacijske tekovine, kroz koje se promovišu jednakosti, tolerancija i inkluzije kulturnih grupa, kroz puno uvažavanje međusobnih različitosti i identiteta.
U Opštini Novi Kneževac sva naselja imaju većinsko srpsko stanovništvo, osim naselja Majdan i Rabe, koji imaju mađarsko, ali prema popisu iz 2011. godine upravo multietničnost jeste njeno obeležje (57,19 odsto Srba, 28,54 odsto Mađara, 8,19 odsto Roma, u manjem broju – od 0,10 do 0,56 odsto – i Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Albanci, odnosno 0,41 odsto onih koji su se izjasnili kao Jugosloveni).
Smatramo da procenti ovde nisu toliko relevantni koliko potreba integrisanja pripadnika svih ovih etničkih grupa u zajednicu kojoj imperativ neće biti nacionalnost već zajednički interesi i skladan život. Tim pre što su osnovni problemi zajednički – bolji život, sređena infrastruktura, zaposlenost, veća iskorišćenost prirodnih, poljoprivrednih i turističkih resura, suočenost sa padom nataliteta, opredeljnsot mladih da shodno prilikama napuste sredinu i slično.
Negovanje i potenciranje elemenata nacionalne kulture ne znači da jedni od drugih treba da se odvajamo, naprotiv ideja je da se i dalje međusobno još više poznajemo, poštujemo i uvažavamo, ali s druge strane etničke grupe / nacionale manjine ne treba da zaborave svoju kulturu tradiciju a zajednica treba da im to omogućava, što nameravamo da prikažemo i konkretnim primerima zabeleženim na teritoriji ove Opštine.
Serijom tesktova i informacija, Portal CINK želi da ukaže upravo na pozitivne primere koji Opštinu Novi Kneževac definišu kao senzibilisanu sredinu u smislu održavanja skladnih odnosa etničkih grupa, kao i priznavanja i prihvatanja različitosti uopšte, uključujući i i druge neetničkih grupe i zajednice koje neguju posebne kulturne identitete.
Time se jasno sugeriše na koji način bi trebalo da se ophodimo prema kulturnim različitostima i dijalogu (kulturni, verski, politički) u društvu.
Osnovni cilj projekta je prevazilaženje stereotiopa i predrasuda koje mogu da postoje među pripadnicima etničkih grupa vezano za njihov kulturni i socijalni identitet, snagom informacija, a sa druge strane i njihovo dalje osnaživanje u negovanju autentične kulture, tradicionalnog nasleđa i celokupnog iskustva.
Primer su programi intekulturalnog dijaloga koji neguju manifestacije tipa Severnoabanatskih susreta folklornog stvaralaštva, Smotre dečjih dramskih grupa koja okuplja veliki broj dečijih dramskih grupa iz čitavog okruženja, Poetskih šetnji parkom u okviru kojih se organizuje i dvojezični konkurs za književne radove, Svetostefanskog praznika novog hleba kojim se obeležava nacionalni praznik mađarske zajednice uz učešće više grupa i, na drugoj strani Međunarodnog festivala harmonikaša kao jedinstvene muzičke manifestacija ovog tipa u Vojvodini, obeležavanje Dana Opštine 21. juna (dan kada počinje leto, kada počinju žetelački radovi i dan kada se na reci Tisi pojavljuje fenomen Cvetanje reke), ali i osvrta na praznike i običajnu praksu u romskoj tradiciji, odnosno sva dešavanja koja budu aktuelna tokom realizacije projekta.
Medijske kapacitete iskoristićemo da ukažemo, recimo, i na to da da su Romi, po brojnosti treća etnička grupa u Opštini Novi Kneževac, narod koji takođe ima značajnu istoriju, kulturu i druge tekovine, da je njihova manja obrazovanost posledica društvene izolacije, siromaštva i tradicije koja se postepeno ali sigurno menja. Sve više Roma završava školu i sve ih je više zainteresovano da se obrazuje i da obezbedi bolji život. Nažalost, poznato je da predrasuda vode ka diskriminaciji.
Serijalom priloga – tekstova na našem interent portalu želimo da utičemo na sve moguće stereotipe, ponudivši prave informacije o saživotu konstitutivnih etničkih grupa / nacionalnih manjina i njihovih ključnim problemima.
S obzirom na globalnu vidljivost portala, projekat ima i širi značaj jer će prenošenjem dobre prakse, aktuelnih informacija i životnih primera sve ovo podići na nivo opšte afirmacije multikulturalizma kao društevnog i političkog ideala, odnosno Opštinu Novi Kneževac predstavititi kao reprezenta takve prakse.

[envira-gallery id=”341″]