Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 6. jun 2020.
Temp:

26°C
 
Društvo

Zajedničko rešavanje problema obolelih od multiple skleroze

398pregleda

U okviru Šesnaeste međunarodne humanitarne likovne kolonije „Život je umetnost“, koju organizuje Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga, u Novom Kneževcu je, 28. juna – na Vidovdan, osnovan „Neksus Severnobanatskog okruga“. Ovo zajedničko telo, koje uključuje vlast, bolesnike, zdravstvenu i socijalnu službu je osnovano na inicijativu prof. dr Čongora Nađa, vrhunskog stručnjaka za multiplu sklerozu iz Novog Sada. „Neksus“ je osnovan po uzoru na Evropsku platformu za MS, a njegova delatnost će biti usmerena na rešavanje višestrukih problema sa kojima se suočavaju oboleli.

-Naš cilj je da se na nivou šest opština uoče zajednički problemi i da svako iz svog domena čini ono što je boljitak za bolesnike, istakao je dr Nađ.-Ovaj akcioni plan je u Srbiji sačinjen prvi put, tako da očekujemo pomoć zajednice, a Norvežani će nam pomoći da, po njihovom uzoru, napravimo adekvatan model brige o bolesnicima.

Predavanju prof. dr Čongora Nađa, organizovanom u sali Narodne biblioteke „Branislav Nušić“, prisustvovali su, između ostalih, članovi Udruženja obolelih od MS-a Severnobanatskog okruga, zdravstveni radnici, načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač i članica Opštinskog veća Aleksandra Ranković.

Prema rečima prof. dr Nađa postoje četiri vrste lekova za lečenje MS-a: medikamenti u fazi akutnog pogoršanja, lekovi koji usporavaju napredovanje bolesti (imunomodulatorni lekovi – koji se uzimaju celog života), potom komplementarna i alternativna terapija i četvrta vrsta – simptomatska terapija koja ublažava smetnje, ali ne i napredovanje bolesti.

-Ima jako mnogo novih lekova u imunomodulatornoj terapiji, u svetu ih je ukupno 16, a od toga je prva generacija u upotrebi 15, pa čak i više godina, rekao je prof. dr Nađ.- Druga generacija je u upotrebi od 2010. godine, ali mi u Srbiji imamo dostupnu samo prvu liniju terapije. Pokušaćemo, zajedno sa bolesnicima, da se izborimo da pacijenti u Srbiji ne budu lečeni gore nego u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj…, da im bude dostupna i druga generacija lekova.

Dr Nađ je govorio i o unapređenju dijagnostike multiple skleroze. Savremena medicina u poslednje dve – tri godine primenjuje biomarkere, koji sa mnogo većom verovatnoćom mogu da dijagnostikuju MS. Na taj način se dijagnostičke greške svode na manji nivo.

Bolesnike je najviše interesovalo predavanje o primeni kanabisa u lečenju MS-a. Ispitivanja pokazuju da kanabis ima svoje mesto u kasnoj fazi, u lečenju određenih bolova, kada drugi lekovi ne mogu da pomognu. Kanabis, naime, može da ublaži zatezanje mišića, spazam, ali ima niz negativnih nuspojava. Niko nije došao do rezultata da bilo koji produkt od kanabisa usporava bolest, naglašava dr Nađ.

 

Preuzeto: noviknezevac.rs