Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 6. jun 2020.
Temp:

25°C
 
Ekonomija

Usvojen rebalans budžeta opštine: 40 odsto zarazvoj

217pregleda

Na sednici Skupštine opštine, održanoj 29. juna, data je saglasnost na Odluku o raspodeli dobiti JKP „7.oktobar“ i usvojen je finansijski izveštaj mesnih komunalaca za 2017. godinu. Prema rečima direktorke JKP „7.oktobar“ Bojke Jančić, neraspoređena neto dobit preduzeća za prošlu godinu iznosi nešto više od 4,2 miliona dinara. Od toga se 10 odsto – odnosno 421.706 dinara raspoređuje Opštini Novi Kneževac, kao osnivaču, a ostatak je neraspoređena dobit preduzeća.
Mesni komunalci su 2017. godine ostvarili ukupne prihode vredne nešto više od 118 miliona dinara. Značajan je podatak da su lane nenaplećena potraživanja bila veća od 38 miliona dinara. Ali, zahvaljujući uspešnoj poslovnoj politici u ovoj godini, nenaplaćena potraživanja su za šest meseci smanjena za 11 miliona i sada iznose 26,9 miliona dinara.
Učestvujući u pretresu, predsednik Odborničkog kluba SNS, SVM i SPS Radovan Jančić je naglasio da će JKP „7.oktobar“, po nalogu predsednika Opštine dr Radovana Uverića i Opštinskog veća, deo dobiti uplatiti na račun opštinskog budžeta, dok će ostatak dobiti biti uložen u razvoj preduzeća.
-Predsednik Uverić insistira na nultoj toleranciji u odnosu na nenaplaćena potraživanja, rekao je Jančić.- Komunalci u tom pravcu i deluju, tako da su nenaplaćena potraživanja smanjena za 11 miliona dinara, a na osnovu reprograma ostvaren je i prihod od kamata vredan milion dinara. Rezultati rada JKP „7. Oktobar“ su dobri, mnogo bolji ove, nego prošle godine.
Skupština je većinom glasova usvojila i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine za 2018. godinu. Kako je obrazložila načelnica za budžet i finansije Jelena Baljković, rebalansom su ukupni prihodi i primanja, zajedno sa neutrošenim sredstvima iz ranijih godina, kao i rashodi i izdaci za 2018. godinu projektovani u iznosu od 552 miliona dinara, što je u odnosu na važeći budžet porast od šest odsto – odnosno povećanje za 31,64 miliona dinara.
-U 2018. godini je planiran nastavak izgradnje biciklističke staze, gradske kanalizacije, rekonstrukcija vodovodne mreže, sanacija i rekonstrukcija puteva i ulica u Novom Kneževcu i naseljenim mestima, izgradnja sportskih i rekreacionih objekata, ulaganje u industrijsku zonu i izrada različite planske i projektno – tehničke dokumentacije i drugo, rekla je Baljkovićeva.
Radovana Jančić ističe da je 40 odsto sredstava budžeta Opštine usmereno na investicije i tekuće održavanje, za razliku od prethodnog perioda kada je za razvoj ulagano svega petnaestak odsto budžeta.
-U našoj opštini je učinjen ogroman napredak, ističe Jančić.- Predsednik Uverić insistira na ravnomernom ulaganju u Novom Kneževcu i u selima, tako da su moderni putevi izgrađeni u Banatskom Aranđelovu i Srpskom Krsturu. Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je nedavno izjavio da će u Novom Kneževcu biti izgrađena sportska hala, za koju je Pokrajina obezbedila nešto manje od 100 miliona dinara. A, Novi Kneževac je jedna od četiri opštine u Vojvodini koje još uvek nemaju sportsku halu. Zahvaljujući Kancelariji za javna ulaganja Vlade Republike Srbije biće sanirane zgrade OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu i Banatskom Aranđelovu. Radovi u Banatskom Aranđelovu će početi na jesen, a mi ćemo obezbediti adekvatno mesto za nastavu za tamošnje đake u prvom polugodištu naredne školske godine. U našoj opštini se ostvaruje ogromni rezultati. Predsednik Opštine dr Radovan Uverić ispunjava sva obećanja koje je dao, tako da će Novi Kneževac biti još bolje mesto za život. Ostvarena je odlična saradnja sa Vladom Srbije i pokrajinskim sekretarijatima.
Odbornici su usvojili i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Opštine za 2018. godinu. Kao narodni poslanik i član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i poljoprivredu Radovan Jančić je istakao da je naša opština jedna od 27 lokalnih samouprava u Srbiji koja je na vreme usvojila Program. Jančić najavljuje da će ove godine proces izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup biti završen do kraja septembra.
-U skladu sa zahtevom poljoprivrednika povećali smo broj licitacionih jedinica, kako bi što više građana učestvovalo u procesu izdavanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, rekao je predsednik Opšpine dr Radovan Uverić. –Imamo ukupno 368 licitacionih jedinica, od toga je 117 jedinica površine do pet hektara, 160 jedinica je površine od pet do 20 hektara, 85 jedinica – od 20 do 100 hektara, a svega šest licitacionih jedinica je veće od 100 hektara. I dalje smo otvoreni za sugestije zainteresovanih poljoprivrednika na veličinu parcela.
Skupština je, na kraju, donela Odluku o organizovanju službe za pružanje pravne pomoći građanima Opštine.

Preuzeto: noviknezevac.rs

[envira-gallery id=”176″]