Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
petak, 5. jun 2020.
Temp:

17°C
 
Društvo

Sednica skupštine opštine

190pregleda

Na sednici lokalnog parlamenta, održanoj 20. septembra, postavljena je zamenik sekretara Skupštine opšine Marija Matejin (dipl. pravnik iz Novog Kneževca), koja je i do sada obavljala tu dužnost. Istoga dana je održano još jedno redovno zasedanje parlamenta, a odbornici su većinom glasova usvojili Izveštaj o izvršenju budžeta Opštine Novi Kneževac za period januar – jun 2018. godine. Primanja budžeta su u tom periodu iznosila nešto više od 282,6 miliona dinara, što je u odnosu na plan za tekuću godinu ostvarenje od 51 odsto. Dok su rashodi i izdaci budžeta iznosili nešto više od 192,6 miliona dinara, što je ostvarenje od 35 odsto.

Odbornik Zoran Pustinjak (SNS) je postavio odborničko pitanje predsedniku Opštine dr Radovanu Uveriću, naglasivši da je pre godinu i po dana uputio pismeni predlog da se menja datum obeležavanja Dana opštine, pošto je aktuelni – 21. jun, kao prvi dan leta i simbol cvetanja Tise – neprikladan. Pustinjak je zapitao i da li će biti promenjena imena pojedinih ulica u naseljima na teritoriji opštine.

-Slažem se da aktuelni datum obeležavanja Dana opštine nije prikladan i da u našoj istoriji ima mnogo značajnijih datuma, rekao je predsednik Uverić.- Uveren sam da ćemo na vreme ustanoviti novi datum. Imena pojedinih ulica su, takođe, neprimerena i nisu u skladu sa izmenjenim društvenim okolnostima. Odluku o promeni naziva ulica usvojićemo do novembra tekuće godine.

Pitanja odbornika Željka Mijatova (SNS) odnosila su se na početak izgradnje sportske hale u Novom Kneževcu (uključujući i sudbinu montažnih garaža lociranih u blizini stare Mlekare – na tom potezu će hala biti izgrađena), kao i na rešavanje problema urušenih objekata Hotela i Tepihare u novokneževačkom parku. Mijatov je pitao predsednika Uverića i da li će biti postavljeni semafori na kritičnim raskrsnicama u Novom Kneževcu – na uglu ulica Nenada Valčeva – Srpska i Karađorđeva – Branka Radičevića.

Predsednik Uverić je naglasio da je konkurs za javnu nabavku raspisan ( ističe 3. oktobra) i da će izgradnja sportske hale početi najkasnije do kraja oktobra. A, sredstva za halu su obezbeđena.

-Objekti Hotela i Tepihare su privatno vlasništvo, rekao je dr Uverić.- Razgovarao sam sa vlasnicima o prodaji tih objekata, ali je iskrsao problem cene koja je mnogo veća od procenjene vrednosti. U budžetu Opštine ima dovoljno novca za kupovinu tih objekata, ali mi nastojimo da uspostavimo vezu između aktuelniih vlasnika i potencijalnog kupca, kao najboljoj varijanti za rešavanje tog problema. Pošto je novokneževački park, na osnovu Odluke Skupštine opštine, spomenik pejsažne arhitekture pod zaštitom države, predložićemo „skidanje“ zaštite sa pojedinih delova parka, kako bismo budućem vlasniku stvorili preduslove za izgradnju i adaptaciju na tom potezu. Razmišljam i o izgradnji bazena u novokneževačkom parku, na potezu od Hotela do mosta. U tom kontekstu je, takođe, neophodno „skinuti“ zaštitu. Park u Novom Kneževcu je naše bogatstvo. Opština o njemu brine u svakom slučaju, ali je je neophodno da ostvarimo i ekonomsku korist. To možemo učiniti samo ukoliko stvorimo uslove za izgradnju i adaptaciju i postavimo temelje naše turističke ponude.

Predsednik Uverić je najavio da će budžetom Opštine za 2019. godinu biti predviđena sredstva za postavljanje semafora na problematičnim raskrsnicama u Novom Kneževcu.

Šef Odborničkog kluba SNS, SVM i SPS Radovan Jančić je pojasnio da će novim prostornim planom biti predviđene nove parcele za postavljanje montažnih garaža.

Odgovarajući na pitanje odbornika Dragana Babić (DS), predsednik Uverić je najavio da će licitacija za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta biti zakazana na vreme, u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Preuzeto: noviknezevac.rs

[envira-gallery id=”88″]