Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 8. avgust 2020.
Temp:

29°C
 
Kultura

Nove knjige u biblioteci

sdr
308pregleda

Posredstvom Konkursa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Narodnoj biblioteci „Branislav Nušić“ je dodeljeno 25.000 dinara za kupovinu novih knjiga.

-Izabrali smo najpopularnije, nove naslove dela na srpskom jeziku, kaže direktorka Biblioteke Gabrijela Romhanji.- Po prijemu sredstava, pratili smo najnovija izdanja i sačinili spisak, na osnovu preporuke čitalaca. Knjige su već obrađene i dostupne su čitaocima.

Kupljena su dela: „Moć podsvesti“ (autor Džozef Marfi), „Buđenje“ (Antoni de Melo), „Dolina konja“, „Pleme pećinskog medveda“, „Lovci na mamute“ 1 i 2 (Auel Jean), „Mračne duše“ (Bri Despejn), „Zbogom prošlosti“ (Debi Makomber), „Ljubav u Maroku“ i „Ljubav u Bejrutu“ (Isidora Bjelica), „Javna ptica“, „Ana Marija me nije volela“, „Paunovo pero“, „Zapis duše“ i „Ženski rodoslov“ (Ljiljana Habjanović Đurović), „Kad su cvetale tikve“ (Dragoslav Mihajlović), „Oko za oko“ ( David Lagerkranc), „Poreklo“ ( Den Braun), „Kraljica senki“, „Naslednica“, „Kruna ponoći“ i „Stakleni presto“ (Sara Mas),“ Kofer iz Berlina“ (Jelena Bačić Alimpić), „Dušanova kletva“ (Vanja Bulić), „Solunska 28“ (dr Nele Karajlić), „Čiča Gliša“ (Si Džej Tjudor), „Magbet“ (Ju Nesbe) i „Podvizi i stradanja grofa od Takova“ (Dejan Mihailović).

Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ može da se pohvali da je premašila brojku od 58.000 primeraka knjiga, od kojih je 30 odsto na mađarskom, a ostatak na srpskom jeziku. Izdato je više od 400 članskih karata, a s obzirom na činjenicu da je kao novina uvedeno porodično članstvo, broj čitalaca se na godišnjem nivou kreće od 500 do 600.

Biblioteka će obogatiti knjižni fond i na Sajmu knjiga u Beogradu. A, knjige se kupuju i posredstvom konkursa, tako da se novi naslovi nabavljaju tokom cele godine.

Direktorka na kraju dodaje da je Pokrajinski sekretarijat Narodnoj biblioteci „Branislav Nušić“ dodelio i 200.000 dinara za organizovanje Festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ . Festival će biti priređen prvog i trećeg vikenda u septembru. Između ostalih će nastupiti: Divna Ljubojević i „Melodi“, Milica Tomić i Sebastiano Gubian (Italija), gudački kvintet „Simfonijete“, Marko, Anđela i Smilja Josifovski, Jelena Rokvić i Katarina Hadži – Antić Tatić.

Preuzeto: noviknezevac.rs

[envira-gallery id=”141″]